Politiek

Louis Bontes: Ybo Buruma wekt schijn van partijdigheid

22-04-2014 17:09

Het onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes vindt het optreden van raadsheer van de Hoge Raad Ybo Buruma in Buitenhof ongepast. Buruma deed zondag in het programma onder meer uitspraken over de juweliersoverval in Deurne. Bontes schrijft dinsdag in een column op ThePostOnline dat het op zichzelf is het toe te juichen dat een raadsheer bij de Hoge Raad ‘zich in de huidige tijd zo nu en dan in de publiciteit begeeft’. Maar: “Een rechter zou niet publiekelijk in een concrete casus moeten treden. Dat geldt des te meer voor een lid van ons hoogste rechtscollege.”

Buruma en Mussolini

Bontes leidde in 2011 namens de PVV het verzet tegen de benoeming van Buruma als lid van de Hoge Raad. De partij vond Buruma ‘veel te politiek’. Ook had Buruma Wilders vergeleken met de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. De PVV stemde destijds blanco over de benoeming – die door de Kamer bekrachtigd moest worden – van Buruma.

PvdA-lidmaatschap

Buruma – die in 2007 meeschreef aan het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid – zegde een half jaar later na de PVV-bezwaren zijn lidmaatschap van de PvdA op. “Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet.”, zei Buruma destijds.

Lees ook

Louis Bontes – Ybo Buruma spreekt voor zijn beurt