Politiek

Exclusief: gegijzelde Franse journalist over zijn vrijlating

21-04-2014 01:34

Op zijn buik bungelt alweer een fototoestel en ook zijn wangen zijn weer even gladgeschoren als voor zijn gijzeling. De wangen zijn wel enigszins ingevallen. ‘Over een paar weken, ga ik denk ik weer aan de slag. Nu eerst bijkomen met mijn familie’.

Fotograaf Eduard Elias (23) werd tien maanden lang in het Turks-Syrische grensgebied geblinddoekt en met zijn handen geboeid gevangen gehouden door de extremistische islamitische verzetsgroep ((ISIL)

Elias werd eind juni 2013 op weg naar de Syrische verzetshaard Aleppo gepakt in bijzijn van de Franse radioverslaggever Didier Francois. In Aleppo had hij al eerder reportages gemaakt, maar hij was nog niet klaar met zijn journalistieke speurwerk, vond hij.

Vrij

Sinds dit weekend is hij weer vrij. De Franse president Hollande wachtte hem en drie andere in Syrië gegijzelde journalisten (waaronder Francois) zondagochtend op bij de militaire vliegbasis Villacoublay, even buiten Parijs. Daarna werden de vier mannen overgebracht naar een Mercure hotel in het centrum van Parijs.

Het kwartet overnacht zondagavond in het hotel om zich te kunnen herenigen met naasten en hun verhaal te doen in een zogeheten debriefing-sessie. Buiten het hotel, vlakbij de Eiffeltoren, staan zes cameraploegen buiten te posten.

De fotojournalist wil vooralsnog geen commentaar geven over zijn tijd in gevangenschap. ‘Ik sta mijn Franse collega’s niet eens te woord’, lacht hij als hij rond half tien zondagavond de eetzaal in het hotel verlaat in bijzijn van zijn vader en zijn moeder en een bevriend stel.

Moeder glundert

‘Ik maakte me het meeste zorgen om de mensen die zich zorgen om mij maakten’, zegt hij tegen ThePostOnline.Hij zegt dat hij relatief goed is behandeld en dolblij is weer herenigd te zijn met zijn naasten. Zijn moeder staat naast hem te glunderen als hij dit vertelt.

De freelance-fotograaf, voor ondermeer LeMonde en Paris Match. werd gekidnapt op doorreis naar Aleppo, waar hij contacten onderhield met verzetsstrijders. Afgelopen vrijdag werd Elias samen met drie andere Franse Syrië-gangers in het Syrisch-Turkse grensgebied gevonden door Turkse politiemensen en overgebracht naar een ziekenhuis in de plaats Sanliurfa, een plaats op de grens met Syrië.

‘Het gaat naar omstandigheden goed’, zegt de jonge fotograaf. Hij heeft alweer een fototoestel om zijn nek hangen, valt op.  ‘Die heb ik geleend hoor, maar ik denk dat ik wel weer wat ga doen.’