Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vijf grootste partijen dicht bij elkaar

20-04-2014 10:05

Ook deze week, waarin het zorgakkoord werd gesloten, zien we kleine verschuivingen. De VVD en PvdA stijgen wederom 1 zetel, CDA en 50PLUS dalen er een. De 5 grootste partijen verschillen slechts 5 zetels.

peiling-20-4

Het verlies van de VVD sinds 2012 gaat in vrijwel even grote mate naar PVV, D66 en CDA. De PvdA verliest zijn kiezers vooral aan D66 en SP en het feit dat een fors deel van de PvdA-kiezers nu aangeeft niet te weten op welke partij te stemmen. Daarnaast trekt deze partij vrijwel geen kiezers aan uit de categorie die de vorige keer niet gestemd heeft, terwijl de andere grotere partijen dat wel doen met als grootste D66.

Reactie op zorgakkoord sterk verdeeld

Ten slotte nemen we in de peiling van deze week (pdf) de reactie op het zorgakkoord mee. Die is sterk verdeeld. Ook bij de kiezers uit 2012 die op een van de 5 deelnemende partijen van dit akkoord stemden. Als je naar dezelfde tabel kijkt, maar dan naar de huidige stemvoorkeur dan is goed te zien hoe kiezers van PvdA, VVD en D66 van dit moment beduidend positiever zijn over het akkoord dan degenen die deze drie partijen in 2012 hebben gestemd.