Politiek

‘Nederlandse normen & waarden schenden, dan geen verblijfsvergunning’

17-04-2014 10:37

Immigranten met een verblijfsvergunning zouden geen nieuwe verblijfsvergunning mogen krijgen als zij de ‘Nederlandse normen en waarden schenden’. Dit laat VVD-Kamerlid Malik Azmani weten in een interview in ochtendcourant Trouw

Azmani zegt zich te ergeren aan de ‘tandeloosheid’ en ‘vrijblijvendheid’ van de door Lodwijk Asscher (PvdA) bedacht ‘participatieverklaring’ die immigranten moeten ondertekenen.

Door het ondertekenen van deze participatieverklaring verklaart de immigrant de Nederlandse normen en waarden (zoals godsdienstvrijheid, geen discriminatie, vrijheid van meningsuiting) te onderschrijven. Maar er volgen geen consequenties wanneer de immigrant zich er niet aan houdt.

De participatieverklraing is overigens nog experimenteel en niet officieel ingevoerd.

‘Bekijk het maar met je normen en waarden’

Volgens Azmani zetten immigranten hun handtekening ‘en denken vervolgens: bekijk het maar met je normen en waarden’, zonder dat ze daarvoor een sanctie krijgen.

Eén van de problemen met deze participatieverklaring is dat immigranten uit andere EU-landen nooit verplicht kunnen worden de verklaring te ondertekenen. Hierdoor wordt nu geen enkele immigrant verplicht te ondertekenen.

Ongrondwettelijk onderscheid

Azmani stelt daarom voor een onderscheid te maken tussen EU-immigranten en niet-EU-immigranten. Dit stuit op weerstand bij de linkse partijen. Bovendien is het maken van onderscheid tussen migranten grondwettelijk niet mogelijk.

Ondanks deze grondwettelijke beperking meent Azmani toch gewoon onderscheid te kunnen maken. ‘Dit gebeurt nu ook al. Zo gelden er voor EU-burgers veel minder strenge toelatingseisen dan voor migranten van buiten de EU’, aldus Azmani.