Politiek

Haagse grabbelton: Ploumen drukte kijkcijfers P&W, Cort van der Linden terug in de Kamer

17-04-2014 18:23

In de kranten veel terugblikken op Pauw en Witteman, de iconische talkshow die volgende maand haar laatste aflevering beleeft. NRC’s Tom Jan Meeus haalt in zijn krant een aardige anekdote op over Lilianne Ploumen. Wanneer zij in beeld verscheen pakten honderdduizenden TV-kijkers de afstandsbediening.

“P&W was vooral een podium voor politieke arrivés. Nieuwkomers maakten er niet veel kans; die moesten hun kijkcijferwaarde eerst in andere programma’s bewijzen. Nadat de redactie op een bezoekje aan de dienst kijkonderzoek met eigen ogen waarnam dat toenmalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen (nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in tien minuten 400.000 kijkers wegjoeg, ging men risico’s voortaan liever uit de weg.”

Schilderij Kabinet-Cort van der Linden terug in de Kamer

Premier Rutte verwees in 2010 in zijn Regeringsverklaring naar Pieter Cort van der Linden die tussen 1913 en 1918 voorloper was van de liberale premier. In de Rooksalon van de Tweede kamer (waar niet gerookt mag worden) hing jarenlang een schilderij van het Kabinet Cort van der Linden. Tijdens de verhernieuwbouw van het parlement raakte het schilderij zoek. Het doek was uit de lijst gehaald, opgerold en vermoedelijk ergens achteloos in een hoek gezet. Iets waar toenmalig PvdA-senator Eric Jurgens aan refereerde tijdens een debat over het referendum(!) eind jaren negentig:

“Wat ermee is gebeurd, weet niemand hier, maar we vermoeden dat een van de werklieden dacht: o, dat is een ouwe rol zeil en dat hij het vervolgens in een vuilcontainer heeft gegooid.”

Minister-president Mark Rutte zal op 24 april een replica van het schilderij van kabinet-Cort van der Linden onthullen. De VVD-fractie heeft het initiatief genomen om dit befaamde schilderij via een fotografisch procedé te laten reproduceren. Rutte opende eerder al het illustere Cort van der Linden-pad langs de Haagse kust.

Het schilderij in betere tijden

Het schilderij in betere tijden

Partij voor de Dieren gaat in beroep

Weet u nog? De Partij voor de Dieren wilde buitenlandse lijstduwers op haar Europese lijst. Dat vond de Kiesraad geen goed plan.  De partij gaat nu in beroep. Misschien dat u alsnog kan stemmen op Nobelprijswinnaar John Coetzee?