Politiek

Haagse grabbelton: Teeven, verkrachte vrouwen en het blauwtje van Schippers

16-04-2014 16:46

SP-Kamerlid Henk van Gerven bladerde door Het Financieele Dagblad en stuitte op een opmerkelijk stukje (registratie-link). Een verslag van een bijeenkomst in Nieuwspoort van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) die verantwoordelijk is voor de goede doelen-organisaties.

Verkrachte vrouwen en bijen?

Teeven zei die dag:

“Bij zaken als opvangcentra voor verkrachte vrouwen kun je je afvragen of dat een taak is voor de overheid. Dat geldt ook voor het stimuleren van bijenteelt in Malawi. De rol van de overheid beperkt zich dan tot het opstarten van pilots om te zorgen voor de ­bestendigheid van die projecten.”

Dat schoot Van Gerven in het verkeerde keelgat. Hij is ontstemd dat de opvang van verkrachte vrouwen op één lijn wordt gesteld met het stimuleren van de bijenteelt in Malawi. Ook wil Van Gerven dat de opvangcentra voor verkrachte vrouwen niet aan goede doelen worden overgelaten. In Kamervragen wil de socialist vandaag van Teeven weten:

“Is het wat u betreft wenselijk dat vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van een verkrachting in de toekomst weer afhankelijk worden van de eventuele goedheid van de kerk en andere weldoeners?”

Opvangcentra zijn al afhankelijk van goede doelen

De beantwoording van de staatssecretaris kunnen we raden: de opvangcentra van verkrachte vrouwen worden namelijk al gefinancierd door de goede doelen. We citeren de NOS vorige maand: “Het Fonds Slachtofferhulp, dat bemiddelt bij de financiering van de centra, hoopt dat er volgend jaar in nog vijf steden centra kunnen worden geopend. Of dat lukt, is afhankelijk van een bijdrage van de Vriendenloterij, aldus het fonds. Anders zal het langer duren om fondsen te werven. De centra krijgen geen rijkssubsidie.”

Schippers liep blauwtje bij Russische collega

Schippers

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) stuurde woensdag een verslag aan de Tweede Kamer van haar bezoek aan de Russian Open Games in Moskou. Het evenement van de Russian Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Sport Federation verliep enigszins rumoerig.  Het Kabinet had beloofd de rechten van de Russische LGBT’s aan de orde te stellen bij de Russen maar Schippers slaagde daar niet in. Ze liep een blauwtje bij haar collega Vitali Moetko.

“Ook heb ik getracht een gesprek te voeren met de Russische minister van Sport, Toerisme en Jeugdzaken. Vanwege de drukte rondom de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen paste dit niet in zijn agenda.”

Dikke kans dat Moetko bezig was zijn coaches en sporters in het gareel te krijgen.

Zit er iets radioactiefs in de Rotterdamse haven?

Nagekomen bericht van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).  Er is iets aan de hand met de haven van Rotterdam: “Je voelt de kracht, als je er overheen vliegt.”