Politiek

Kiesraad: geen buitenlandse lijstduwers voor de Partij voor de Dieren

14-04-2014 18:07

De Kiesraad heeft van de Europese kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren drie mensen geschrapt omdat ze uit de Verenigde Staten, Canada en Australië komen. Het gaat hier om de lijstduwers Tom Regan, Amerikaans filosoof en strijder voor dierenrechten, professor Will Kymlicka, Canadees filosoof, en de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John. M. Coetzee. De Kiesraad stelde vandaag in een openbare zitting de geldigheid van de kandidatenlijsten vast.

Volgens de partij bood de Kieswet ruimte voor het op de kieslijst plaatsen van buitenlandse burgers, zelfs uit landen buiten de Europese Unie. De Kiesraad gaf aanvankelijk schriftelijk toestemming voor het plan, maar besloot daarna verder op de Kieswet te willen studeren. De drie buitenlanders beschikken naar nu blijkt niet over de vereiste ‘Sticker Verblijfsaantekeningen Algemeen’ in hun paspoort.

Bezwaar tegen PVV

Er doen 19 partijen mee aan de Europese verkiezingen. Op de geldige 19 lijsten staan in totaal 345 kandidaten. Een particulier maakte bezwaar tegen de deelname van de PVV, omdat de partij geen vereniging is en omdat ze ‘criminele’ plannen zou hebben. De raad ziet echter geen formele bezwaren. De man werd verwezen naar de Raad van State om eventueel beroep aan te tekenen.

Lees ook

BN’ers en buitenlanders op EU-kieslijst Partij voor de Dieren

Bericht Kiesraad