Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vier partijen maken kans grootste in Europa te worden

13-04-2014 09:45

Bij de Verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 kwam 36 procent op. Die lage opkomst heeft een verschillende uitwerking op de uitslag van de diverse partijen. Op basis van de score van deze week, ruim 5 weken voor de verkiezingen, valt op te maken dat vier partijen de kans hebben de grootste Nederlandse vertegenwoordiging te worden: VVD, PVV, D66 en CDA.

europa-13-april-2014

Het zal vooral de opkomst per partij zijn die zal bepalen wie de grootste wordt. Daarbij is ook de vraag welke politieke onderwerpen kort voor de verkiezingen onder het electoraat vooral zullen spelen en welk onderwerp tijdens de campagne de inzet gaat worden. Wordt dat de toekomst van Europa of een Nederlands onderwerp?

Peiling Tweede Kamer

Landelijk komen we weer in een fase met kleine verschuivingen met als resultaat dat D66 op 25 staat en PVV op 24. En dat VVD, CDA en SP op 21 zetels staan. PvdA staat er ver achter op 11 zetels.

13-april-2014
 
De ontwikkeling op de vraag hoe lang men hoopt en denkt dat het kabinet blijft zitten laat een interessant patroon zien, als we de peiling (pdf) bekijken. Direct bij de vorming van het kabinet hoopte 63 procent dat het kabinet de rit zou volmaken en 47 procent dacht dat dit het geval was

Dat is snel fors gedaald. Het dieptepunt was in januari. Toen hoopte 28 procent dat het kabinet de rit zou uitzitten en 23 procent dat dit het ook zou gebeuren. Nu zijn die percentages resp. 40 procent en 42 procent. D66 kiezers laten daarbij de hoogste percentages zien.  69 procent hoopt dat het kabinet de rit uitzit en 58 procent denkt het.