Politiek

Timmermans gaat Irak aanspreken op kindhuwelijken

09-04-2014 16:59

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat de Iraakse autoriteiten aanspreken op een conceptwet waarin het trouwen met kinderen vanaf 9 jaar oud wordt gelegaliseerd. Volgens diezelfde wet zal verkrachting binnen het huwelijk onbestraft blijven en wordt bij wet geregeld dat vrouwen zonder toestemming van hun man niet hun huis mogen verlaten.

Iraaks Kabinet akkoord met wet

De Iraakse ministerraad stemde vorige maand in met de concept-wetgeving. De wet wordt voorlopig nog niet aan het parlement voorgelegd. De exacte redenen hiervan zijn niet bekend en evenmin of dit slechts uitstel of definitief afstel betekent. De conceptwetgeving is in strijd met zowel de relatief liberale Iraakse Family Law uit 1959, die de huwelijksleeftijd op 18 jaar vastlegt, als met de Iraakse grondwet die spreekt over bescherming van kinderen. Invoering van de wet betekent dat Bagdad breekt met internationale verdragen zoals het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie jegens vrouwen en het Verdrag inzake de rechten van het kind.

SP Kamerlid Harry van Bommel wees Timmermans vorige maand op een publicatie van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Bagdad buigt zichs sinds oktober vorig jaar over de voorgenomen wet.

Lees ook

HRW – Don’t Legalize Marriage for 9-Year-Olds