Politiek

PvdA- fractievoorzitter Delfzijl doet greep in de kas

09-04-2014 08:41

De gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid in Delfzijl heeft aangifte wegens verduistering gedaan tegen zijn oud-fractievoorzitter en oud-raadslid Auke Zoethout. In 2012 en 2013 heeft hij 3850 euro gestolen van de financiële fractieondersteuning. Omdat dat belastinggeld is, heeft ook de gemeente Delfzijl aangifte gedaan.

Privé-gebruik

De zaak kwam aan het licht toen op basis van de jaarafrekeningen duidelijk werd dat de fractie dit bedrag niet had gebruikt. Gelden die niet worden benut dienen teruggestort te worden aan de gemeente. Dit bedrag bleek echter niet meer aanwezig op de bankrekening van de PvdA-fractie. Zoethout heeft toegegeven dat hij het geld voor privé-gebruik heeft aangewend.

Zoethout was tot de zomer van 2012 fractievoorzitter en werd op basis van eerdere afspraken daarna fractiesecretaris en bleef tot de verkiezingen lid van de gemeenteraad. Tegen RTV Noord zegt hij spijt van zijn daad te hebben, maar:

“Ik zou het niet hebben gedaan wanneer ik zonder had gekund.”

‘Dit is volstrekt onacceptabel’

De PvdA Delfzijl reageert geschokt. Fractievoorzitter Leo Sparreboom: “Dit is volstrekt onacceptabel. We zijn met stomheid geslagen. We hadden geen enkel signaal dat dit aan de orde was. We hebben direct aangifte gedaan, de zaak is nu aan het openbaar ministerie. We zullen als fractie zo snel mogelijk zorgen dat het openstaande bedrag aan de gemeente wordt voldaan.”