Politiek

Grote steden gaan Windows XP zélf beveiligen

09-04-2014 20:59

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) – onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie – was redelijk stellig op vrijdag 28 februari over het einde van de technische ondersteuning aan het besturingssyteem door Microsoft: “Stop met het gebruik van Windows XP.”

We citeren:

“Computers die na deze datum (dinsdag 8 april, gisteren dus -BP) nog werken met Windows XP en die op enige manier verbonden zijn met de buitenwereld, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen van buitenaf.”

Vandaag werd echter bekend dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Almere en Eindhoven voorlopig het systeem blijven gebruiken. Sterker: ze gaan de systemen zélf beveiligen. What could possibly go wrong?

De gemeenten gaan nu samen zorgen dat hun computers veilig blijven. Microsoft gaat tegelijk de gemeentes helpen om over te stappen op een opvolger van het besturingssysteem. Dat maakte de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) woensdag bekend.

Deelnemers dragen ieder een deel bij in de kosten. Een woordvoerster van de IBD kon niet zeggen welk bedrag gemeenten neer moeten tellen en of dat per gemeente verschilt.

Vorige week maakte het Rijk al bekend dat Microsoft een deel van de computers van de rijksoverheid zal blijven onderhouden en beveiligen, omdat die nog op Windows XP draaien. Ook voor die computers moet nog een nieuw besturingssysteem komen.