Politiek

Raad van Europa hoort dinsdag Edward Snowden

07-04-2014 17:47

NSA-klokkenluider Edward Snowden wordt morgen via een video-verbinding tussen Moskou en Straatsburg gehoord door de Raad van Europa. CDA-Kamerlid Pieter OmtzigtĀ  is voor de Raad rapporteur ‘Massaal afluisteren’ en ‘Internationale bescherming van klokkenluiders’. In de Tweede Kamer gingen al eerder stemmen op om Snowden te horen maar Omtzigt heeft de Europese primeur.

Omtzigt: “Snowden staat aan de basis van een enorm publiek debat over privacy. Ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft over het effect van zijn onthullingen en wat die betekenen voor de gewone burger, hoe die zichzelf kan beschermen. Ook wil ik weten wat hij denkt over wat Europa moet doen. Hoe ver moeten we de grenzen van overheden afbakenen en hoe verhoudt zich dat vervolgens tot de strijd tegen het terrorisme?”

Amerikanen zwijgen over kwestie

Ook wil Omtzigt weten hoe de NSA is omgegaan met haar voormalig werknemer en hoe de organisatie sowieso omgaat met klokkenluiders. Omtzigt betreurt het dat de Amerikaanse overheid ondanks een uitnodiging niet haar kant van het verhaal wil toelichten.

Woensdag NSA-debat in Tweede Kamer

De hoorzitting met Snowden vindt dinsdag plaats van 14.00 tot 15.30 en is live te volgen via deze link. De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het afluisteren door de NSA en de rol van Nederland daarin.