Politiek

Beeld: Agema doet aangifte

04-04-2014 17:45

PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema heeft vrijdag aangifte gedaan tegen PvdA-leider Diederik Samsom en zijn partijvoorzitter Hans Spekman. Ze deed dat op een politiebureau in Den Haag. Ook Elias van Hees uit de Haagse gemeenteraad deed daar aangifte. Vrijdagochtend deed PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff voor de verkiezingen voor het Europees Parlement al aangifte tegen Samsom en Spekman. Hij deed dat op het politiebureau in Rotterdam. Ondertussen vindt premier Rutte Wilders ‘niet zo interessant’

Fleur Agema

PVV-reactie op duizenden aangiftes

Donderdag werd bekend dat er ruim 5000 aangiftes tegen partijleider Geert Wilders zijn gedaan naar aanleiding van zijn uitspraak over Marokkanen op verkiezingsavond. Daarop riep Wilders mensen op aangifte te doen tegen Samsom en Spekman, vanwege hun eerdere uitspraken over Marokkanen. De PVV-leider maakte het de achterban gemakkelijk met een voorbeeld-aangifte.

Fleur Agema

Rutte vindt Wilders ‘niet zo interessant’

Minister-president Mark Rutte vindt PVV-leider Geert Wilders ‘niet zo interessant’. Over de oproep van Wilders om aangifte te doen tegen de PvdA-leiders Diederik Samsom en Hans Spekman zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad: “Ja, laat ‘m. Laat ‘m.”

Rutte vond het wel van groot belang om vorige week in het Jeugdjournaal kinderen van Marokkaanse afkomst uit te leggen dat zij niet bang hoeven te zijn dat ze het land worden uitgezet. Kinderen waren bang geworden na de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond over ‘minder Marokkanen’.

Politiek over de rug van kinderen?

“Ik heb me rechtstreeks gewend tot kinderen die bang zijn”, aldus de premier. Kinderen moeten een zorgeloze jeugd hebben, zei hij. Ze moeten kunnen dromen wat ze willen en daarbij niet afgeleid worden door angstgevoelens die veroorzaakt zijn door uitspraken van ‘een vooraanstaand politicus’ als Wilders, die door kinderen letterlijk zijn genomen.

Behoefte aan een debat met Wilders erover heeft hij niet. Rutte spreekt tegen dat hij politiek over de rug van kinderen heeft bedreven, zoals Wilders hem verweet. “Soms moet je normeren en uitleggen: dit is waar Nederland voor staat. Als u bang bent, wil ik u uitleggen dat dat niet nodig is.”