Politiek

Prins Bernhard gaf vaker zelf opdracht aan veiligheidsdiensten

03-04-2014 14:00

Prins Bernhard gaf vaker opdrachten aan onder meer de BVD, de voorganger van de AIVD. Een kleine vijf jaar voordat hij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) met klem verzocht om een onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn, vroeg hij de BVD opheldering over zijn eigen dossier dat de Amerikanen over hem in handen hadden. Dat schrijft Gerard Aalders in zijn boek Niets was wat het leek, dat vandaag uitkomt. Aalders weet dat omdat de opdracht aan de geheime dienst op zijn bureau terechtkwam in de tijd dat hij werkzaam was voor het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD, tegenwoordig NIOD).

Bernhard gaf de opdracht in het najaar van 1995.  Aalders en een collega hadden aangekondigd te zullen publiceren over het lidmaatschap van de prins van de NSDAP, het politiek vehikel van de Duitse rijkskanselier en Führer Adolf Hitler. Het duo had documenten gevonden in Amerikaanse archieven.

Bernhard heeft vervolgens kopieën van de bewuste documenten via de directie opgevraagd bij het RIOD. Hij maakte zich daarna zorgen over een code – ‘Symbol 3’ – in de Amerikaanse documenten die zijn lidmaatschap bevestigden.

Aalders schrijft:

“Hij belde de BVD  om dat voor hem  uit te  zoeken. De dienst had  geen  flauw idee, wendde zich in arren moede tot het RIOD en kwam zo weer bij  mij terecht. ‘Symbol 3’ bleek een (Amerikaanse)  archiefcode  te  zijn.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat bevestigd wordt dat prins Bernhard direct contact had met de inlichtingendiensten. Vorig jaar bevestigde oud-Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes aan ThePostOnline dat Bernhard tegen hem gezegd had in 2000 zélf de BVD opdracht te hebben gegeven onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

Aalders had het overigens al die tijd bij het rechte eind. In maart 2010 bleek uit onderzoek van Annejet van der Zijl óók dat Bernhard lid was geweest van de NSDAP. Bernhard zelf heeft tot zijn dood ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP of gesympathiseerd te hebben met het Hitler-regime.

Lees ook

Prins Bernhard wilde De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk maken’

Dossier Edwin de Roy van Zuydewijn