Politiek

Brennogate – De Winter definitief naar de rechter

31-03-2014 16:47

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter ziet zich definitief gedwongen een gang naar de rechter te maken. Hij zou vandaag een afspraak met de Nationale Politie hebben maar heeft die afgezegd omdat hij zijn advocaat niet mee mocht nemen. Hoofd Media en Publiciteit van de Nationale Politie Yvette Moll stelde als eis voor het gesprek dat De Winter alleen zou komen. “Toen heb ik de afspraak dus twee weken terug dus afgezegd.”

De Winter komt daar nu mee naar buiten omdat hij hoopte dat de Nationale Politie hem alsnog zou toestaan zijn advocaat mee te nemen.

Het is het volgende hoofdstuk in een kwestie waar met name de Nationale Politie een dubieuze rol speelt. Begin deze maand werd bekend dat de overheid op De Winter heeft gejaagd. Toen bleek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken álle beveiligingsafdelingen van álle ministeries gewaarschuwd heeft voor De Winter. Ook bleek de Nationale Politie een email verspreid te hebben om te waarschuwen voor De Winter. Zelfs privé-gegevens van de journalist circuleerden op de ministeries en binnen de politie. Ook werd de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ingelicht.

Het Kabinet nam – na Kamervragen – afstand van het handelen van de Nationale Politie en zegde toe dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op een later tijdstip in zal gaan op de kwestie.

‘Dit is méér dan onfatsoenlijk’

De Winter zegt maandagmiddag tegen ThePostOnline:

“Ik heb al eerder gezegd naar de rechter te zullen stappen maar toen kwam dus die uitnodiging voor een gesprek. Daarom zag ik daar voorlopig van af. Maar nu blijkt het dus te gaan om een kopje koffie.  Het is nog veel te vroeg voor kopjes koffie. Voor mijn belangen heb ik mij genoodzaakt te gezien een advocaat in de arm te nemen. Gelet op de lastercampagne binnen de overheid lijkt mij dat heel normaal. Er is zijn meerdere voorbeelden van actieve tegenwerking door de politie over de laatste jaren. Ik heb niet het idee dat de Nationale Politie dat snapt. Dat ze niet weten wat er op het spel staat en hoever ze zijn gegaan om mij het werken onmogelijk te maken. Dit is méér dan onfatsoenlijk.”

De advocaat van De Winter zal volgende week een verzoekschrift indienen om getuigen te verhoren. Dat zullen in ieder geval de chefs van de Nationale Politie en het Team High Tech Crime zijn.

Lees ook

Overheid jaagde op Brenno de Winter

Brenno de Winter – Tien dagen proefdraaien met een controlestaat

Foto: Roy van Ingen