Politiek

BN’ers en buitenlanders op EU-kieslijst Partij voor de Dieren

30-03-2014 15:08

Het Groningse Statenlid Anja Hazekamp wordt lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren bij de Europese verkiezingen. Dat werd besloten op het congres van de partij. Opmerkelijk zijn de lijstduwers: schrijvers, een cabaretier, een actrice en de Zuid-Afrikaanse schrijver John M. Coetzee, waarschijnlijk de eerste Nobelprijswinnaar ooit op een Europese kieslijst.

Kiesraad twijfelt na eerdere toezegging

Volgens de partij blijkt de Kieswet ruimte te bieden voor het op de kieslijst plaatsen van buitenlandse burgers, zelfs uit landen buiten de Europese Unie. De Kiesraad is volgens de Partij voor de Dieren ‘na de aanvankelijke schriftelijke toestemming onzeker geworden over deze primeur en studeert nog op de Kieswet’.

Engelen, Cliteur en Terstall

Als lijstduwers zijn onder meer winnaars van de PC-Hooftprijs Maarten Biesheuvel en A. F. Th. van der Heijden bereid gevonden. Jan Siebelink, winnaar van de AKO literatuurprijs wilde eveneens graag op de lijst, zo ook de gelauwerde Mensje van Keulen. Uit de wetenschap zijn er professor Peter Nicolaï, Nederlands topadvocaat Staats- en Bestuursrecht, professor Ewald Engelen, een van de initiatiefnemers van het Burgerforum EU en professor Paul Cliteur. Daarnaast zijn er lijstduwers als schrijfster Annemarie Postma, cabaretier Guido Weijers, actrice Babette van Veen en filmmaker Eddy Terstall.

Naast Europese kandidaten, zal Tom Regan, Amerikaans filosoof en grondlegger van het begrip dierenrechten, als lijstduwer optreden. Datzelfde geldt voor de Canadese filosoof professor Will Kymlicka.