Politiek

CDA bezorgd over mogelijke ‘false flag’-operatie Turkije tegen Syrië

27-03-2014 22:38

Het CDA maakt zich zorgen over een mogelijke false flag-operatie van Turkije. In een op YouTube uitgelekt gesprek van de Turkse legertop blijkt dat er mogelijk wordt aangestuurd op het uitlokken van een incident in Syrië. Hakan Fidan, inlichtingenchef van de geheime dienst M.I.T. zegt in het gesprek er voor te kunnen zorgen dat de tombe ter ere van Suleyman Sjah, een klein maar belangrijk stuk Turks erfgoed in Noord-Syrië, kan worden aangevallen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en Defensie-collega Jeanine Hennis (VVD) de zaak uitzoeken. “De crisis in Syrië en omgeving is nu al zeer ernstig. een dergelijke Turkse operatie moet voorkomen worden.” Omtzigt wil dat Timmermans rechtstreeks naar de Turkse regering stapt en vraagt of de opnamen authentiek zijn. Ook moet de zaak volgens hem in NAVO-verband worden aangekaart.

Fidan: ‘Raketten afschieten? Geen probleem!’

Inlichtingenchef Fidan zegt in het gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en de hoogste generaal van het leger: “Indien er aanleiding is (-) stuur ik vier mannen naar de andere kant en laat ze acht raketten afschieten. Dat is geen probleem.” De Turkse overheid erkent dat het afgeluisterde gesprek van de legertop authentiek is, maar dat deze specifieke passage is bewerkt.

Als reactie op het uitlekken hebben de Turkse autoriteiten donderdag de toegang tot YouTube geblokkeerd. De Turkse telecomautoriteit (TIB) heeft internetaanbieders bevolen de dienst ontoegankelijk te maken, meldden de Turkse krant Hürriyet en diverse internationale media donderdag.

Turkse steun aan jihadisten in Syrië?

Een paar dagen eerder heeft de Turkse luchtmacht een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Tegelijkertijd vond in hetzelfde gebied een aanval van jihadisten plaats op de stad Kessab. Deze aanval zou, ongehinderd vanaf Turks grondgebied, ondersteund zijn door artillerie van het Turkse leger. Omtzigt ziet dat als mogelijke aanwijzingen dat Turkije ‘actieve steun verleent aan jihadisten in Syrië’. “Samen met de Amerikanen en de Duitsers zitten wij in het gebied op hetzelfde radar-netwerk. Ik ben benieuwd waar en hoe en door wie die jager nou is neergehaald.”

De rol van de NAVO

Omtzigt maakt zich echter meer zorgen over het mogelijk uitlokken van een oorlog met Syrië door Turkije. “Dat kan de NAVO in een ‘artikel 5-situatie’ doen belanden. Dat is een situatie waarbij een van de NAVO bondgenoten aangevallen wordt en een beroep doet op collectieve zelfverdediging. Als dat gehonoreerd wordt, moeten andere landen het land te hulp komen; een aanval op één is dan een aanval op allen. Dat moet voorkomen worden. De crisis in Syrië en omgeving is nu al zeer ernstig.”

Is het wel waar?

Maar wat als het afgeluisterde gesprek inderdaad is bewerkt en bijvoorbeeld het Assad-regime achter de montage zit? “Ook dat is een mogelijkheid, inderdaad”, zegt Omtzigt. “Daarom moet het tot op de bodem uitgezocht worden. En twee zaken staan hoe dan ook overeind: Eén: de aanwezigheid van onze Patriots en militairen in Turkije. Twee: de eventuele mogelijkheid dat de zaak escaleert en Turkije de hulp inroept van de NAVO-bondgenoten.”

Israël wees er eerder op dat moslim-extremisten safe houses hebben in Turkije. Omtzigt: “Ik heb daar Timmermans over bevraagd, maar hij kwam niet verder dan ontwijkende antwoorden. Nederland heeft geen zelfstandige informatie en Turkije ontkent. Dat is te weinig.”

Timmermans is volgende week dinsdag en woensdag aanwezig bij de NAVO-top. Omtzigt: “Ik wil dat deze zaak onder de aandacht wordt gebracht van onze bondgenoten. En dat alles op alles wordt gezet om de onderste steen boven te halen. Wij willen opheldering en en niet per ongeluk ergens ingetrokken worden. Zeker niet door een land waarvan de premier, Erdogan, al maanden, wild om zich heen slaat. Richting journalisten, rechters, het leger, openbare aanklagers en journalisten. Turkije, het land waar Twitter en Youtube verboden worden.”