Politiek

020 – Informateur: D66, VVD en SP enige optie

27-03-2014 10:49

Een college van D66, VVD en SP is de enige mogelijke coalitie in Amsterdam. Dat heeft informateur Alexander Rinnooy Kan vastgesteld na de gesprekken die hij voerde met alle partijen die bij de verkiezingen in de gemeenteraad zijn gekozen.

Alle partijen zijn het erover eens dat D66 als grote winnaar in de hoofdstad deel uitmaakt van het nieuwe stadsbestuur. Die partij wil een ‘sociaal-liberale coalitie’ en wil graag verder met de VVD en een van de drie ‘sociale’ partijen PvdA, GroenLinks of SP.

Twee van de drie coalities onmogelijk

PvdA en GroenLinks willen echter alleen samen met D66 verder, zo lieten ze weten aan Rinnooy Kan. “Ik zou mij kunnen voorstellen dat PvdA en GroenLinks zich nog eens willen herbezinnen op hun standpunten”, zei de informateur donderdag. “Opmerkelijk”, noemde hij de reacties van de twee partijen. “Hiermee zijn twee van de drie coalities onmogelijk gemaakt.”

Rinnooy Kan was van plan een ‘diepergaande inhoudelijke programmatische discussie’ te voeren met D66 en de drie sociale partijen. “Die vervolgstap is nu minder kansrijk”, vertelde de informateur, die zijn taak nu beĆ«indigd ziet.

Laatste optie: D66, VVD en SP

Fractieleider Jan Paternotte van D66 geeft PvdA en GroenLinks een paar dagen de tijd om zich te herbezinnen. “Het is jammer dat ze geen inhoudelijke gesprekken met ons willen voeren.” Als de partijen hun standpunt niet veranderen, gaat D66 verder praten met SP en VVD.

ANP