Politiek

Kamer gaat wel/niet in debat over uitspraken Wilders

25-03-2014 15:01

De Tweede Kamer gaat in debat over de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. PvdA en VVD steunen dinsdagmiddag het voorstel van GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Die wil minister-president Mark Rutte naar de Tweede Kamer roepen. De PVV zal het debat niet bijwonen, een datum is nog niet bekend. Update –  Debat donderdag om 13.45 in de Kameragenda, toch bestaat er nog onduidelijkheid of het debat doorgaat: sommige partijen vragen zich af of het zin heeft zonder deelname van de PVV. Update 16.58 – Het debat over de omstreden Marokkanenuitingen van PVV-leider Geert Wilders gaat niet door. GroenLinks heeft de aanvraag ervoor ingetrokken. Wilders zelf wilde niet meedoen. “Voor ons was dat niet essentieel, maar voor een aantal andere partijen wel, dus dan houdt het op”, aldus de woordvoerster van GroenLinks-leider Bram van Ojik. VVD en PvdA blokkeren het debat.

Wilders reageerde met een uithaal naar D66-leider Alexander Pechtold:

“Wat een gĂȘnante vertoning. Wat een volksgericht dat hier wordt opgezet. Meneer Pechtold, u bent de grootste haatzaaier die voorop loopt.”

PvdA staat alleen in cordon sanitaire

De PvdA bleek dinsdag de enige Kamerfractie te zijn die elke vorm van samenwerking met de PVV afwijst. Andere partijen willen niet uitsluiten moties en voorstellen van de partij te steunen. Pechtold schreef dinsdagochtend in de Volkskrant dat Wilders opnieuw een morele grens overschrijdt, maar dat dat niet betekent dat politici ‘een democratische grens over moeten’. “Gun Wilders niet de slachtofferrol die hij wil.”

500 aangiften tegen Wilders in Nijmegen

Ondertussen hebben ruim 500 mensen dinsdag in Nijmegen aangifte wegens discriminatie gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. De door het gemeentebestuur georganiseerde actie begon om half 12, maar om 3 uur stonden er nog steeds mensen in het politiebureau om hun aangifteformulier in te leveren, zei een woordvoerder van de politie. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen liep dinsdagmorgen met een groep van zo’n 250 mensen demonstratief naar het politiebureau. In de stoet liepen ook de zes Nijmeegse wethouders, raadsleden, de rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen en opvallend veel mensen van Marokkaanse afkomst.