Politiek

Oud-TBS-directeur: Geert Wilders is ziek

22-03-2014 15:50

Ingezonden brief in de Volkskrant van hedenochtend: Geert Wilders is ‘ernstig ziek’. Hij lijdt aan een ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’. “Het kan zijn dat de heer Wilders een ongefundeerde gêne voor zijn eigen etnische afkomst compenseert door geblondeerde haren of overschreeuwt door het afwijzen van andere etnische groeperingen. Van de hoge beschaving van zijn Indonesische voorouders (veelal moslim) geeft hij geenszins blijk.” Was getekend: ervaringsdeskundige Jos Poelmann, tussen 1994 en 2011 directeur van de Pompestichting, de TBS-kliniek in Nijmegen. Een paar citaten, voor het hele verhaal zal u de krant moeten kopen.

Diagnose

“De heer Wilders is ernstig ziek. Hij lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Google de kenmerken van die ziekte, en zie dat deze op meerdere mensen van toepassing kunnen zijn. Maar, de ernst van de ziekte wordt bepaald door de mate waarin de omgeving van de zieke te lijden heeft, of ontregeld raakt. De historie leert dat wanneer de lijders leiders worden, de gevolgen soms niet zijn te overzien.”

(-)

“De oorzaak van de ziekte is vaak te vinden in de vroege jeugd. Het kan zijn dat de heer Wilders een ongefundeerde gêne voor zijn eigen etnische afkomst compenseert door geblondeerde haren of overschreeuwt door het afwijzen van andere etnische groeperingen. Van de hoge beschaving van zijn Indonesische voorouders (veelal moslim) geeft hij geenszins blijk.”

Behandeling

“Dit is derhalve een taak van zijn collega-fractievoorzitters en van de minister-president. Het helpt niet als deze hun ongenoegen rond toeteren in media, maar ze moeten zich rechtstreeks wenden tot de heer Wilders en duidelijk hun afkeuring van grensoverschrijdend gedrag laten blijken. De premier zou, zonder voorbehoud en omhaal, de heer Wilders tot de orde moeten roepen. Persoonlijkheidsgestoorde mensen zijn gevoelig voor een gezagsdrager, als ware deze de sterke vaderfiguur die zij in hun jeugd soms hebben moeten missen.”

Proefverlof

“Ten slotte, bij een geslaagde behandeling is het heel goed mogelijk gebleken de patiënt, zonder intensieve beveiliging, geleidelijk te resocialiseren. Wellicht dat de heer Wilders, na verloop van tijd, met toestemming van de staatssecretaris van Justitie, weer zonder beveiligers op proefverlof kan gaan.”