Politiek

Opstelten volhardt: Demmink was niet in beeld

22-03-2014 14:25

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) blijft bij wat hij eerder meldde: Joris Demmink is ‘op geen enkele manier (-) voorgekomen in het Rolodex-onderzoek’. Volgens de minister is ‘alles onderzocht dat onderzocht moest worden. Zowel door de AIVD als door het Openbaar Ministerie. De uitkomst was steeds dat er nog geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen’. De bewindsman reageert op de publicatie in NRC Handelsblad van hedenochtend.

‘Seks in de dienstauto’

In de krant zegtĀ oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking dat Demmink wel degelijk in beeld was bij het zogeheten Rolodex-onderzoek. Vrakking was eind jaren negentig initiatiefnemer van het onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Volgens Vrakking had de chauffeur van Demmink tegen de BVD (nu AIVD) verteld dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens.

Borghouts was op de hoogte

Vrakking vraagt zich in de krant ook af hoe het kon dat de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van justitie Harry Borghouts (GroenLinks) op de hoogte was van het zeer geheime onderzoek. “Waar ben je mee bezig”, zou Borghouts verbolgen hebben gevraagd over het feit dat Demmink door de politie werd onderzocht. Borghouts zegt zich ‘absoluut niet te kunnen herinneren’ dat hij Vrakking heeft gebeld.

Opheldering

Vrakking spreekt zich voor het eerst uit over de zaak, aldus NRC Handelsblad, omdat er nu mensen worden verhoord naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie van Demmink. Verder gaf een andere voormalig topambtenaar van justitie onlangs een interview in de Volkskrant over de zaak. Vrakking: “Ik voel me niet langer door mijn ambtseed belet opheldering te verschaffen.”

Lees ook

NRC – Demmink was wel in beeld

TPO/ANP