Politiek

Telegraaf kraakt Wilders

20-03-2014 17:29

De krant van Wakker Nederland heeft het gehad met de PVV en Geert Wilders in het bijzonder. Wilders heeft zich met zijn uitspraak over Marokkanen ‘onmogelijk gemaakt’ schrijft Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs. De PVV-leider staat ‘buitenspel’.

“(-)Wat PVV-leider Wilders op de verkiezingsavond liet zien, heeft niets te maken met het bedrijven van normale politiek. Het heeft niets te maken met fatsoen en respect. Het was een poging om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel. Daarmee overschrijdt de PVV-leider niet alleen zijn eigen grenzen, maar is zijn actie ook volledig in strijd met wat hij al jarenlang beoogt en bepleit.”

Volgens Paradijs wordt niemand op basis van sekse, huidskleur en komaf in Nederland gediscrimineerd. 

“Dat is een van de belangrijke grondrechten opgenomen in onze Grondwet en is naast een aantal andere rechten, zoals de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vergadering, het fundament van onze tolerante samenleving. In een beschaafd land zijn dat de afspraken die de basis vormen van onze democratische rechtsstaat.”

‘Wilders maakt zichzelf onmogelijk’

Paradijs sluit af met:

“Wie zich buiten deze kaders plaatst door opzettelijk zijn politieke boodschap te verkleuren tot inktzwarte politiek waarmee we hebben afgerekend in het verleden, wordt niet alleen door de samenleving buitenspel gezet, maar hij maakt ook zichzelf onmogelijk als hij dit niet inziet.”

RTL Nieuws: Wilders deugt niet

Deze donderdag kenmerkt zich door een hausse aan hoofdredactionele artikelen. Het was RTL Nieuws- adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein die het spits afbeet. Hij vindt dat Wilders zich moet ‘schamen’.

“Ach, je zult je schouders er over op halen. Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen. En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken. Dit is nog steeds geen hoofdredactioneel commentaar, maar het komt er dicht bij in de buurt. Mijn collega’s Harm Taselaar en Marc Schreuder zouden persoonlijk misschien net andere woorden kiezen, maar in essentie zijn we het hier over eens: het ongeclausuleerde ‘minder Marokkanen’ deugt niet. Op de schaal van fout zit je hier zo fout dat dat in onze democratische rechtsstaat niet ongezegd mag blijven. Waarvan akte.”

NRC: Een sfeer van deportatie

Ook NRC Handelsblad liet zich horen in een – stelselmatig – anoniem commentaar.

“Een smet op deze verkiezingen is het gedrag van PVV-leider Wilders. Met het mobiliseren van een zaal voor ‘minder Marokkanen’ , roept hij een sfeer op van deportatie: „Dan gaan we dat regelen.” Andere partijen, maar ook andere PVV’ers, moeten onder ogen zien met wat voor verwerpelijke, haat en verdeeldheid zaaiende praktijken ze zich inlaten.”

BNR: Cordon sanitaire

“Deksels, ik moet ook wat schrijven”, dacht BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich. Hij pleit voor een cordon sanitaire rondom de PVV.

“En misschien moeten politici van andere partijen nu eens echt een daad stellen. De soms halfslachtige en laffe reacties zijn niet meer afdoende. Ik zou het een prachtig gebaar vinden als bij de eerstvolgende keer dat Geert Wilders het woord voert in de Tweede Kamer alle leden opstaan en de plenaire zaal verlaten. Onafhankelijkheid en vrijheid van meningsuiting hebben we hoog in het vaandel, maar soms moet je een statement maken, vandaar deze oproep aan de mensen die gekozen zijn om dit land de juiste kant op te wijzen: Maak dat statement!”