Politiek

PVV scheurt – Van Vliet stapt uit fractie: : ‘Het voelt als een bevrijding’

20-03-2014 17:57

PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt uit de PVV-fractie. “Het voelt als een bevrijding”, aldus Van Vliet. “Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.”

Van Vliet zegt tegen RTL Nieuws

“Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie.”

“Zijn vertrek was volgens mij onnodig. Jammer”, liet Wilders donderdag weten in een eerste reactie.

OM onderzoekt strafbaarheid uitspraken Wilders

Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt samen met het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het OM in hoeverre de uitspraken van Geert Wilders strafbaar zijn. Op meerdere plekken in het land is vandaag aangifte van discriminatie gedaan tegen PVV politicus Geert Wilders. Bij het Openbaar Ministerie in Den Haag zijn tot nu toe meer dan honderd aangiften bekend. Daarnaast hebben ook meer dan vijfhonderd mensen via de website van de politie melding gedaan van discriminatie en hebben nog tientallen mensen de politie gebeld om te laten weten dat zij aangifte willen doen.

Het OM weet nog niet wanneer ze meer duidelijkheid kan verschaffen over de mogelijke strafbaarheid van Wilders’ uitspraken.

“Dit vergt een zorgvuldige beoordeling, waarbij er rekening mee zal worden gehouden dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting is, maar dat tegelijkertijd dit recht niet ongelimiteerd is.”

Lees ook

Joods Nederland neemt afstand van Geert Wilders en de PVV

Telegraaf kraakt Wilders

College voor Rechten van de Mens bemoeit zich met zaak Wilders