Reportage

Gay66 verslaat de boze meisjes van Samsom

20-03-2014 10:25

ThePostOnline postte bij de PvdA en D66 in Amsterdam. Voor het eerst in de geschiedenis is de hoofdstad niet meer in handen van de rode familie. Verslag van een nacht aan het Rembrandtplein in twaalf observaties.

1. Rond 1.30 uur komt de Amsterdamse VVD-lijstrekker Eric van der Burg Alexander Pechtold feliciteren in discotheek Escape aan het Rembrandtplein. Met het nachtelijke flitsbezoek van de verliezende VVD-wethouder aan de grote overwinnaar starten meteen ook de college-onderhandelingen in Amsterdam. Gaat D66 over rechts of toch over links met de verslagen PvdA? Niemand wil nog wat zeggen op dit dronken uur van de dag, maar dit is de grote kwestie na de doodsklap die D66 heeft uitgedeeld aan de PvdA. 

D66 heeft 15 zetels, de VVD heeft er nog 6. Met zijn tweeën kunnen de liberale partijen het wethouderssocialisme niet begraven. Wie gaat D66 uitnodigen om de PvdA naar de oppositie te dirigeren? Het CDA hield slechts één zeteltje over. Dat is niet genoeg voor een meerderheid. Van der Burg, de koele rekenaar, snapt dat je snel moet handelen op momenten dat winnaars even in een roes verkeren.

Telleman neemt wraak

2. Ageeth Telleman, die vier jaar geleden met D66 Amsterdam iets te hardhandig een einde probeerde te maken aan de sociaal-democratische hegemonie in Mokum, lachte een tikje wraakzuchtig. ‘Ik was te vroeg’, zegt de blonde Bolkestein-fan met groot Ajax-hart.

3. Oud-Kamerlid Boris van der Ham deed alvast een Akkermansje. ‘Ja, ik ben gepolst’, zei hij toen hem werd gevraagd welke wethouderspost hij graag wil bekleden in Amsterdam. ‘Maar ik ga het niet doen hoor’, zei hij. ‘Ik heb nu net een te mooi leven’, zei het voormalige kamerlid en de huidige voorzitter van het Humanistisch Verbond. Die wil dus!

Krasnapolsky-overlevende

4. Edo Spier (88) is de laatste levende D66-er die nog aanwezig was bij de oprichtingsvergadering van de partij in hotel Krasnapolsky in 1966. ‘Hans (Van Mierlo) is dood, Ernst (Bakker) is dood. Maar het is eindelijk toch gebeurd. De PvdA is niet meer de grootste in Amsterdam’, glunderde hij. Spier stond als levende D66-geschiedenis voor het podium zodat alle bobo’s de partijnestor even konden aanraken. Kamerlid Kees Verhoeven, Pechtold zelf en ook Euro-babe Marietje Schaake, met haar schitterend gelakte rode nagels, stonden in de rij om de D66-Godfather even de hand te kussen.

d66godfather

                                             D66-Godfather Spier hield audiëntie, hier met kamerlid Verhoeven

5. Nog even over de dames van D66. Die waren er wel, maar ze waren zwaar in de minderheid. Er was bijvoorbeeld maar één vrouw met een parelketting in de zaal. D66 is vooral Gay-66. Jan Paternotte bedankte zijn campagneleider. ‘Die had niet eens tijd voor Grindr’, zei hij. Verderop in de zaal grinnikte Pieter Rietman, de D66-er uit West, die als ’Grindr-kandidaat’ een succescampagne had gevoerd.

6. Bij de PvdA was het omgekeerd. Daar stonden vooral treurende jongvrouwen op het podium in het Compagnie-theater aan de Kloveniersburgwal. Knappe meisjes met rode harten en blonde haren. Ze hadden gecanvast voor het socialistische ideaal, maar niet gewonnen. PvdA-kamerlid Mei Li Vos maakte zich vooral druk over Wilders die een zaaltje had opgehitst om anti-Marokkaanse leuzen te schreeuwen. ‘En waarom mogen we hem niet met Hitler vergelijken eigenlijk?’, duidde ze het post-moderne Bierkeller-moment. ‘Die oorlogsvergelijkingen zijn er niet voor niks.’
Gelukkig ging het daarna snel weer even over schoenen, toen fractiesecretaris Roos Vermeij haar outfit kwam showen aan meisje Vos. De fractiepitbull was in stemmig zwart gekleed en verplaatste zich op laarsjes met ijzeren puntjes erop. 

Bos zegt iets doms

7. PvdA-ex-vicepremier Wouter Bos, gekleed in een Spekmaniaanse slobbertrui en dito spijkerbroek, wilde niks zeggen, maar zei toen – volgens zichzelf – ‘iets heel doms’.
‘Ik dacht dat we nek aan nek zouden gaan. Maar dit is wel een verschrikkelijke klap.’

8. Nog dieper in de nacht was er al een eerste analyse over de nederlaag van de PvdA. Twee dames met een hoofddoek legden op het terras van het Rembrandtpein uit dat ze eigenlijk PvdA-ers waren, maar nu hun politieke homecoming hadden gevonden bij de Democraten. ‘Van huis uit stemde je PvdA, Dat was De Partij’, zegt Yassmine El Ksaihi, de nummer 17 op de D66-lijst in Amsterdam. El Ksaihi is lid geweest van het CDA, maar had geen zin meer om politiek te bedrijven vanuit een geloof. Is D66 de nieuwe emancipatiepartij voor Grindr-mannen, liberale moslima’s en andere politieke daklozen? El Ksaihi: ‘We moeten de uitslag nog binnenkrijgen, maar het lijkt er wel op.’

9. D66-ers roken graag een peukje. Alexander Pechtold stond lekker aan een sigaretje te lurken samen met kamerlid Vera Bergkamp, het Gay-icon van 2011. Bier mocht je helaas niet buiten drinken. De portier, een VVD-stemmer, vond dat ook vervelend voor de feestvierders. ‘Je hoopt toch dat het nu iets soepeler wordt met D66’, knipoogde hij.

Selfie-show

10. Nieuwe Revu-hoofdredacteur Erik Noomen, kritisch D66-lid, produceerde samen met Roelof de Vries, presentator van radio1-show De NieuwsBV aan de lopend band melige selfies met Alexander Pechtold. De verkiezingselfie-expert van D66 deed graag mee aan de jongenslol. ‘Zo’n selfie moet er wel een beetje lullig uitzien natuurlijk’, zei Pechtold. Nou, ja kijk zelf maar.

Schermafbeelding 2014-03-20 om 09.11.56

11. Ester Fabriek, de campagne-medewerker van PvdA-verliezer Pieter Hilhorst, kon de hele avond alleen maar hoofdschudden en mokken. ‘Verliezen van D66…’, zei ze steeds waarna een aantal verwensingen volgden waarbij geslachtsorganen en de naam van de Heer ijdel werden gebruikt. Terwijl u dit leest, zal ze waarschijnlijk nog steeds niet zijn uitgeraasd. ‘Verliezen van D66. Dat is “ik”, “ik”, “ik” en dan de toekomst. Gvdrmme.’

12. Op het scherm zagen we Robin van Persie drie keer scoren voor Manchester United, maar wel geblesseerd het veld verlaten. Politiek is belangrijk, maar dit nieuws was natuurlijk het echte drama van de avond.