Politiek

Utrechtse GroenLinks-wethouder overtreedt privacy-wetgeving

19-03-2014 11:21

Met update – De Utrechtse loco-burgemeester en wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks) heeft van 60.000 Utrechtse woningen een warmtescan laten maken zonder rekening te houden met de privacy-wetgeving. Utrecht beschikt nu over een database met privégegevens van 60.000 huishoudens en de gemeente weet niet precies wat ze er mee gaan doen. Met haar actie overtreedt De Rijk op drie punten de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat schrijft duurzaamheidsweblog Sargasso.

Update 13.25 – De Rijk spreekt haar eigen ambtenaar tegen: de database wordt vernietigd volgens haar. Opmerkelijk omdat eerst het verhaal was dat dit aan de gemeenteraad is. Over een bewaartermijn zegt ze niets.

Geen bewaartermijn

De database waarin gevelscans aan adresbestanden zijn gekoppeld, wordt op twee plekken bewaard: bij de gemeente en bij het bedrijf dat de scans heeft uitgevoerd. Wat er met de data gebeurt is volgens de gemeente nog onduidelijk. “Daar zal na de verkiezingen een besluit over worden genomen in de raad”, aldus projectleider John Donjacour tegen Sargasso. “Er is op dit moment nog geen einddatum aan de bewaartermijn gesteld.”

Bij de buren naar binnen kijken

De scans van zestigduizend Utrechtse woningen zijn in het vroege voorjaar van 2012 gemaakt.Oorspronkelijk was het idee de resultaten van de scans op aanvraag aan inwoners van Utrecht te verstrekken. De belangstelling viel echter tegen. Daarom besloot de gemeente vorig jaar alle woningen die waren gescand een brief te sturen met een bijgevoegde afdruk van de gevelscan. Die brieven zijn de afgelopen weken verstuurd. Het was de bedoeling dat bewoners alleen de scan van hun eigen woning kregen, maar dat is om technische redenen niet gelukt. Ook straling van de buren is zichtbaar.

‘Privacy moet wijken voor duurzaamheid’

“Politiek Utrecht is uitgesproken links en progressief. De Utrechtse thermostaattap laat zien dat dat geen garantie is voor ongevraagd gesnuffel in je privéleven. Waar in rechtse en conservatieve kringen privacy moet wijken voor veiligheid, daar moet in het linkse en progressieve Utrecht privacy wijken voor duurzaamheid”, concludeert het weblog.