Politiek

Nederland naar de stembus

19-03-2014 20:49

Voor politieke partijen duurt de campagne drie maanden, voor de media drie weken en voor de kiezer drie dagen, luidt het gezegde. Maar vandaag is het zover: Nederland ging naar de stembus. De rest van de avond vindt u hier updates over de ontwikkelingen.

LIVEBLOG GESLOTENSamenvatting hier.

Update 00.47 – Hoewel de uitslag nog niet bekend is, heeft D66 de overwinning in Utrecht geclaimd. Exitpolls voorspelden al een grote overwinning voor de partij bij de gemeenteraadsverkiezing in de Domstad. “We zijn de grootste geworden in Utrecht, met dubbele cijfers”, zei lijsttrekker Klaas Verschuure kort na middernacht “Met 80 procent van de stemmen geteld, staan we ver voor.”

Update 00.39 – Het is niet alleen ach en wee bij de PvdA, kijk afdeling Dinkelland eens gaan!

 

Update 00.29 – Stukje humor naar de mensen: de woordvoerder van minister van Sociale Zaken Lodewijk Assscher twittert:

 

Update 00.11 – PvdA-Kamerlid Jan Vos spreekt zich uit over de PVV: “Niet langer een partij die past in een democratie.”

Update 00.08 –Battleground Den Haag: PVV en D66 gaan bijkans gelijk op. De PVV gaat voorlopig op kop met 15 procent van de stemmen, D66 staat op 14,7 procent.

Update – 00.01 – PvdA-bolwerk Amsterdam is gevallen, kwart van de Amsterdammers kiest voor D66. De partij gaat van 7 naar 15 zetels en stoot daarmee de PvdA van de troon. Die verliest 5 zetels: er blijven er nog maar 10 over.

Update 23.58 – Uniek: Vlissingen heeft de primeur: SGP-lijsttrekster Lilian Janse komt in de gemeenteraad.

Update 23.51 – Is de positie van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst nog houdbaar? Het Parool is de olifant in de kamer.

Update – 23.44 – De moslimpartij Nida behaalt 5 procent van de stemmen in Rotterdam, waardoor de nieuwkomer met 2 zetels in de raad zou komen.

 

Update 23.27 – Het ANP meldt dat gevallen VVD-senator Jos van Rey de grootste in Roermond is geworden. Zijn imposant dossier vindt u hier

 

Update 23.18 – Diederik Samsom: “De Partij van de Arbeid heeft vanavond verloren. En daar baal ik ontzettend van.”

Update 23.14 – PVV de grootste in Almere

 

Update 23.06 – PvdA verliest in in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam de grootste. De partij zou uitkomen op 15 zetels. De PvdA zou 8 van de huidige 14 zetels overhouden.

Update 23.02 – Groningen meldt zich: PvdA onderuit, D66 grootste partij.

Update 22.57 –Het ANP flashed: TUSSENSTAND A’DAM: D66 GROTER DAN PVDA D66 zou ruim 25 procent van de stemmen krijgen, de PvdA zou blijven steken op 18,2 procent.

Update 22.54 – Voormalig LPF-Tweede Kamerlid en chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders keert na vier jaar met een flink aantal zetels terug in de Tilburgse gemeenteraad. Zijn Lijst Smolders Tilburg staat tot dusver op 12 procent van de stemmen en staat na de SP derde.

Update 22.49 – De PVV is de grootste in Den Haag voorlopig. Dat maakte burgemeester Jozias van Aartsen bekend. De partij heeft tot nu toe 14,8 procent van de stemmen gekregen. D66 staat op 14,1 procent, PvdA op 12,9 procent. Tot nu toe zijn de stemmen binnen van 30 procent van de stembureaus.

Update 22.43 –Wonden likken voor de verliezers. Eerder vandaag spraken we Maurice de Hond, Frits Huffnagel en Jan Schinkelshoek over de verliezersbingo van de partijen die zetels verliezen.

Update 22.29 –Hitler is onder ons, twittert oud-GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi. Dezelfde tweet die PvdA-bestuurslid Fouad Sidali eerder al twitterde over Geert Wilders en de PVV. Dibi trekt zijn tweet echter niet terug. “Soms moet je de marges van het debat oprekken als anderen iets fundamenteels laten liggen. Dan is voor mij zo’n tweet gerechtvaardigd.” Dibi was in het verleden één van de weinige Kamerleden die een debat aanvroegen over racisme en discriminatie in Nederland.

 

Update 22.10 – Exit-poll Utrecht. D66 wint groots, overige college-partijen GroenLinks en PvdA op verlies. VVD ook omlaag.

 

Update –22.05 – Consternatie op Twitter over de PVV:

 

Update 21.59 – De verkiezingen zijn pas in 2017, toch schroomt Herman de Schermman er niet voor de voorlopige uitslag te vertalen naar de Tweede Kamer. Kijkt u even mee?

Screen Shot 2014-03-19 at 10.01.39 PM

Update 21.48 – LIVE: Fotoblog verkiezingsavond

Huub "gratis bier voor de mensen" Bellemakers

Huub “gratis bier voor de mensen” Bellemakers

Update 21.39 – Definitieve prognose van Herman de Schermman.

Screen Shot 2014-03-19 at 9.44.03 PM

Update 21.31 – Het was een bewogen verkiezingsdag. Een Utrechtse GroenLinks-wethouder raakte in opspraak, een kiezer overleed in het stemhokje en een man met niqaab probeerde verkleed als vrouw te stemmen.

Update 21.14 – #Hermandeschermman is trending topic op Twitter. Wederom swipet NOS’er Herman van der Zandt als een koning.

Herman

Update 21.04 – NOS-prognose meldt: D66 en SP op winst

De lokale partijen, D66 en de SP zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral PvdA, CDA en VVD verliezen.

Update 20.59 – ‘PVV grootste in Almere en Den Haag’

De PVV wordt de grootste partij in Almere en in Den Haag. Dat voorspelt André Krouwel, de man achter Kieskompas.nl, woensdagavond. Deze voorspelling doet hij op basis van wat kiezers hebben ingevuld bij hun raadpleging van Kieskompas.nl.

Update 20.48 – De opkomst woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen stevent af op de laagste ooit. Rond 19.30 uur, anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus, had 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Vier jaar geleden lag dat percentage rond dezelfde tijd op 51.

Dat meldt de NOS op basis van onderzoeksbureau Ipsos, dat de opkomstcijfers in opdracht van de omroep onderzoekt. In 2010 ging 54 procent van de kiezers stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ipsos voorspelde dinsdag al dat de opkomst dramatisch laag zou worden. Toen kwam het bureau echter uit op 43 procent.