Politiek

Omtzigt (CDA): Accijnscijfers zijn verkiezingsstunt

18-03-2014 21:44

De verhoging van de accijnzen op diesel en lpg lijkt de schatkist vooralsnog toch meer geld op te leveren. Die verrassende uitkomst blijkt uit brief van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). “Onzin”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tegen ThePostOnline. “Dit lijkt een verkiezingsstunt.” Volgens de christen-democraat stuurt de regering bewust niet de aangiftecijfers naar de Tweede Kamer. “Niets fluctueert heftiger dan kasontvangsten. Dat kan bijvoorbeeld afhangen van een uiterste betaaldatum of zo.”

Pomphouders kampen met dramatische verliezen

Begin deze maand bleek dat pomphouders in de grensstreek de omzet in februari opnieuw dramatisch hebben zien terugvallen als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten vorige maand 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan in februari 2013. Bij benzine ging het om een terugval van 18 procent. Dit bleek uit gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties Bovag en NOVE.  

Omtzigt:

“Je begrijpt, de cijfers van vanavond staan daar haaks op, de regering draait bewust iedereen een rad voor ogen. Interessanter zijn de aangiftecijfers. iedereen moest over de maand januari aangifte doen. Maar die geeft het Kabinet niet, want dat is het verbruik in de hele maand januari. Ook de verbruikscijfers van het CBS, die een getrouw beeld geven, komen maar niet. Die komen op donderdag, oftewel de dag na de verkiezingen. Ondertussen publiceren andere landen – tot India en Cyprus toe – gewoon maandcijfers. Wij alleen nog niet. Heel bijzonder dit.”

Omtzigt stelt daarom dat deze cijfers niets zeggen:

“Dan zouden hier dus lange rijen Duitsers en Belgen tanken en zouden de pomphouders en BOVAG dansend door de straten gaan. Daar is geen sprake van.”