Geert Wilders en Martin Bosma: kampioen Hitlervergelijkingen

17-03-2014 09:35

Geert Wilders ontstak vorige week in grote woede toen hij met Adolf Hitler vergeleken werd. Maar zelf kan hij er ook wat van. Sterker nog: hij en zijn partijideoloog Martin Bosma zijn kampioen Hitlervergelijkingen. Want, aldus beiden, onze parlementaire democratie, socialisten en moslims : alle zijn behept met het Hitleriaanse nazivirus. Leest u maar mee.

De parlementaire democratie

In zijn boek Marked for Death. Islam’s War Against the West and Me schrijft Wilders over staten die gebaseerd zijn op een ideologie het volgende (op pagina 32, in mijn vertaling):

‘…zulke staten, of dat nu het revolutionaire Frankrijk, de Sovjet Unie of Nazi Duitsland zijn, roeiden hun vermeende tegenstanders uit met guillotines, goelags en gaskamers.’

De Franse Revolutie, hoe bloedig hij ook geweest is, heeft aan de basis gestaan van onze parlementaire democratie en heeft ook de Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger voortgebracht. Zeker, de guillotines hebben de dood veroorzaakt van rond de 50 duizend mensen. Maar de nazigaskamers en Russische goelags evenwel vele vele veelvouden meer. Wilders vergelijkt de basis van onze democratie, die hem nota bene het vrije woord heeft gebracht, met het Duitse nazisme en ook nog eens het Stalinistische communisme. Die ‘verderfelijke’ Franse revolutie heeft volgens Wilders ook nog eens gezorgd voor het islamitische fundamentalisme waar we vandaag de dag zo mee te kampen hebben.

Hij schrijft op pagina 112:

‘Toen alles verloren leek.. redde Allah de islam door wat in islamitische ogen twee wonderbaarlijke gebeurtenissen moesten zijn: de Franse revolutie en de  onlesbare Westerse dorst naar olie.’

Bottom line van deze redenering is dat toen Napoleon in 1789 Egypte veroverde de islamitische wereld in een diepe slaap verzonken was en haar macht weinig voorstelde. De Franse Revolutie ‘revamped islam op een cruciaal moment toen haar bronnen uitgeput waren’ (p. 113). De moslims werden begeesterd door de vernieuwende kracht van de ideologie van de Franse Revolutie en dachten: ‘Dat kunnen wij ook.’ De ideologie van de Franse Revolutie die net zo erg is als het Stalinistisch communisme en het Hitleriaans nazisme deed, aldus Wilders, de islam opleven zodat ze zich kon scharen in het onzalige rijtje van deze drie vernietigende ideologieën met alle verschrikkelijke gevolgen voor de westerse wereld van dien. Franse Revolutie, Stalinistisch communisme, Duits nazisme en islam: het is allemaal een pot nat.

Wilders Bosma

Socialisten

De titel van hoofdstuk 22 van het boek van Martin Bosma De schijn-élite van de valse munters luidt: Adolf Hitler, socialist. Bosma wil de mythe ontkrachten als zou Hitler ‘rechts’ zijn geweest. Dat is niet waar. Bosma schrijft (p. 246):

‘De waarheid is: Hitler maakte juist een einde aan de vrijemarkteconomie.’

Bosma verhaalt van andere doelstellingen van Hitlers NSDAP (Nationaal Socialistisch Duitse Arbeiders Partij) zoals de klasseloze maatschappij, duurzaamheid en ecologische diversiteit. Hij noemt het voorbeeld van SS-leider Heinrich Himmler die de hele SS wilde laten overschakelen op biologisch voedsel (p. 254).

‘Niet echt begrippen uit het rechtse lexicon. Wat maakte Hitler dan toch rechts?’ 

Verder maakt Bosma melding van het feit dat het verkiezingsprogramma van de NSB van de jaren dertig allerlei thema’s bevat die bij voorbeeld bij een partij als D66 ook in goede aarde zouden vallen (p. 261):

‘Wie is de partij die in Nederland pioniert met de Europese gedachte? …de NSB’

Bosma trekt in een volgend hoofdstuk de lijn naar de moderne tijd, de titel ervan spreekt boekdelen: De nieuwe nazi’s. Het huidige links is de erfgenaam van het links van Hitler en zijn trawanten. Zo stond er in het partijprogramma van de PVV in 2010 dat Nederland op 4 mei de bevrijding herdenkt van vijf jaar (nationaal) socialistische bezetting, waarbij het woord nationaal tussen haakjes staat. We waren vijf jaar door de socialisten bezet. In de ogen van Bosma staat het huidige links van de Partij van de Arbeid van Ed van Tijn en Job Cohen en Groen Links in dezelfde traditie als de NSDAP van Adolf Hitler en D66 in de traditie van de NSB.

Moslims

Wilders BosmaBosma en Wilders geven het volgende citaat van Adolf Hitler (uit de memoires van ‘Reichsarchitect’ Albert Speer in zijn Erinnerungen, 1969, p. 110):

‘Het is ons ongeluk dat we het verkeerde geloof hebben. De mohammedaanse godsdienst zou ons veel beter passen dan het christendom. Waarom moest het zo nodig het christendom zijn met zijn zachtmoedigheid en meegaandheid?’

Hitler wordt geciteerd om aan te tonen dat de nazidictator veel meer verwantschap zou voelen met de niet-zachtmoedige en niet-meegaande islam dan het christendom, waarmee maar gezegd wil zijn hoe verwerpelijk de islam is (en hoe goed eigenlijk het christendom). Overigens staat er oorspronkelijk in het citaat dat Hitler twee aantrekkelijke geloofsalternatieven noemt: dat van de islam én dat van de religie ‘van de Japanners die het offer voor het vaderland als hoogste goed koestert’. Het voorbeeld dat ik hier geef is maar één van de vele vergelijkingen die Wilders en Bosma in hun boeken maken tussen islam en fascisme. Zo gaf Wilders zijn hoofdstuk drie de titel Islamofascism mee. Het moge duidelijk zijn: Geert Wilders en Martin Bosma zijn kampioen Hitlervergelijkingen. Het is maar dat u het weet.

Meer lezen?

Een analyse van het boek van Martin Bosma staat in mijn De ideologie van de PVV en van het boek van Geert Wilders in mijn The Speck in Your Brother’s Eyes. Beide zijn vrij downloadbaar op Academia.edu of klik op de titels van beide boeken.