Politiek

Teeven-deal: Kamer neemt genoegen met uitleg Opstelten

13-03-2014 22:40

‘Moet Fred hangen?’ vroeg weekblad Panorama zich deze week af, nadat het samen met Nieuwsuur op een ‘witwas-deal’ van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) was gestuit uit zijn tijd als officier van Justitie. Donderdagavond debatteerde de Tweede kKamer met verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie. Die wist de wrevel van een deel van de oppositie – aangevoerd door de PVV – te wekken door niet alle data en feiten paraat te hebben. Opstelten werd middels een motie gevraagd binnen een week de gevraagde informatie aan de Kamer te geven.

De coalitiepartijen, de SGP en de eenmansfractie van Louis Bontes hebben daar echter geen behoefte aan en Opstelten zelf ook niet. Dat betekent dat een meerderheid van de Kamer genoegen neemt met de lezing van Opstelten.

Witwassen voor Cees ‘Puk’ H?

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een overeenkomst met een crimineel. Bij die deal betaalde Cees ‘Puk’ H. 750.000 gulden boete aan de Staat. Tegelijk hielp de overheid hem om enkele miljoenen guldens min of meer wit te wassen: ongeveer 2 miljoen gulden van H. op Luxemburgse rekeningen waar het Openbaar Ministerie beslag op had gelegd. De Belastingdienst is daarbuiten gehouden. ‘Witwassen’ zei een deel van de Kamer, ‘geen sprake van’, repliceerde Opstelten.

Onduidelijk of geld door misdrijven was verkregen

Opstelten wees er op dat witwassen formeel pas ruim een jaar later, in december 2001, in het wetboek van strafrecht werd opgenomen. Bovendien stond ten tijde van de schikking ‘niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was’. De minister zei verder dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was.

Volgens Opstelten is er niets gebeurd wat niet in lijn zou zijn met de toenmalige wetten en regels. Er bestond toen voor het OM ook geen wettelijke verplichting om de Belastingdienst actief te informeren over de deal. Er was wel een richtlijn van het OM om de fiscus te informeren, maar het college van procureurs-generaal mocht daar van afwijken.

Lees ook

IRT-affaire – Hield Teeven drugscrimineel Cees ‘Puk’ H. uit de wind?