Politiek

GERUCHT – Marcouch kandidaat-wethouder Amsterdam

12-03-2014 15:31

Het zoemt rond, als de wind goed staat hoor je het fluisteren en het fladdert door de lucht: het gerucht gaat dat PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kandidaat-wethouder is voor Amsterdam. Deze week zou de voormalig Sheriff van Slotervaart naar voren geschoven moeten worden. Althans, dat bezweren meerdere anonieme bronnen aan ThePostOnline. Die bronnen komen allemaal uit de politieke kaste in 020 dus we zijn op onze hoede. Vandaar het woord GERUCHT in de kop boven dit artikel, voor hetzelfde geld zijn we namelijk slachtoffer van kwalijke spin.

Hoe ziet de agenda eruit de komende dagen?

In februari circuleerde al een lijstje in de Stopera met daar op acht namen van potentiële sociaal-democratische wethouder-kandidaten. Een geijkte methode om even de nieren te proeven. De hoofdstedelijke PvdA koerst af op een historische nederlaag en de partij moet alle zeilen bijzetten om het verlies te beperken. Een blik op de agenda van Pieter Hilhorst leert ons dat hij vrijdagavond een town hall meeting heeft en zaterdag is er een grote verkiezingsrally in Amsterdam Osdorp met optredens van landelijke kopstukken Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. De mogelijke lancering van Marcouch zou dan deze week moeten plaatsvinden, bij voorkeur vóór zaterdag. Want niets trapt zo lekker af als een groot zaterdag-interview in het Parool, nietwaar? Wellicht volgt de bekendmaking deze donderdag al, volgens bronnen.

Marcouch zit al in het campagne-filmpje

Ahmed Marcouch is bekend met Amsterdam, zoals u weet. Daarbij is hij – op uitzonderingen na – ook populair bij de Marokkaanse Amsterdammer. Ook komt het de hoofdstedelijke PvdA niet verkeerd uit om een ‘niet lullen maar poetsen’-type als Marcouch naast de haperende Hilhorst te zetten. Een stem op Hilhorst betekent in dat geval twee voor de prijs van één. Aan het campagne-filmpje van de partij hoeft in ieder geval niets meer te gebeuren, daar zit Marcouch al in. Zou dit de gamechanger voor de PvdA zijn?

Wat zegt Marcouch zelf?

Laten we het lijdend voorwerp maar vragen.

Meneer Marcouch, gefeliciteerd! Kandidaat-wethouder in Amsterdam, dat is niet zomaar iets.

“Ik weet van niets.”

Het zingt anders flink rond op de Stopera.

“Ik heb het hartstikke naar mijn zin hier in Den Haag, ik blijf Kamerlid tot de verkiezingen in 2017.”

En als de partij een beroep op u doet voor Amsterdam, wat dan?

“Dat is een als dan-vraag, daar kan ik weinig mee. Dan zullen we het er dan over moeten hebben.”

Dus het gerucht is niet waar?

“Ik weet echt van niets. We zijn nu vooral bezig met de grootste worden in Amsterdam, maar ook in Rotterdam en Utrecht.”

dossier_marcouch_530