Politiek

Ronselende PvdA’er Soest stapt op

11-03-2014 17:04

Met update – Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij heeft dinsdagmiddag besloten dat hij ‘niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker namens de PvdA Soest.’ Suna nam dat besluit omdat hij stemmen heeft geronseld onder moslims in zijn gemeente. Dat toonde Pownews maandagavond aan.

PvdA voorzitter Hans Spekman roemde het journalistieke werk van het programma en zei de zaak nader te onderzoeken.

Beeldvorming

Burgemeester Rob Metz van Soest lichtte dinsdag het Openbaar Ministerie in over mogelijke ronselpraktijken door leden van de plaatselijke PvdA-fractie. Het Openbaar Ministerie moet besluiten of er sprake is of is geweest van strafbare feiten en of er vervolging wordt ingesteld. Suna zegt dat er sprake is van ‘beeldvorming’ en dat hij nooit de intentie heeft gehad de Kieswet te overtreden. Ook legt hij zijn raadslidmaatschap neer.

Osman Suna en fractielid Adem Baskaya hebben bij de Attaouhid-moskee in Soest moslims die niet willen stemmen, aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA. In februari voerde Suna samen met PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu campagne in een andere moskee in Soest.

Update 18.06 – PvdA-Kamerlid Kuzu meldt dat hij niet op de hoogte was van de acties van zijn partijgenoot.

 

 

Reportage Pownews