Politiek

Stemmen bij Europese verkiezingen heeft weinig zin

04-03-2014 12:19

Vandaag verschijnt het essay Kunnen burgers Europa van koers laten veranderen? In dit essay stelt ThePostOnline-auteur Chris Aalberts dat stemmen bij de Europese verkiezingen weinig zin heeft. Burgers zijn niet of nauwelijks in staat via het Europees Parlement Europees beleid bij te sturen.

In mei 2014 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Als burgers of politici klagen over het democratische gehalte van de Europese Unie krijgen ze standaard dezelfde repliek: burgers kunnen invloed uitoefenen op Europees beleid door te stemmen voor het Europees Parlement.

In zijn essay stelt Chris Aalberts dat dit onjuist is.

Niet bijsturen

Burgers zijn in staat input te geven door te stemmen op een bepaalde Europarlementariër, maar zij kunnen het functioneren van deze parlementariërs niet evalueren en daarmee niet bijsturen.

Het dagelijkse werk van Europarlementariërs bereikt de media niet, er is meer PR over Europa dan onafhankelijke journalistiek en politieke beslissingen worden hooguit op hoofdlijnen verantwoord.

Geen publiekelijke verantwoording

Europarlementariërs hebben nauwelijks informatie over wat er onder burgers leeft en wat burgers van Europa willen. Europarlementariërs kennen wel de algemene publieke opinie over de Europese Unie, maar weten niet hoe hun achterban denkt over de thema’s waarover in het Europees Parlement wordt gestemd en onderhandeld. Europarlementariërs zijn dan ook niet in staat hiermee rekening te houden.

In het Europees Parlement worden continu compromissen gesloten en die gaan meestal in een pro-Europese richting. Deze compromissen worden vrijwel nooit publiekelijk verantwoord.

Europees programma niet centraal

Europese fracties waarin nationale partijen samenwerken zijn sterk bepalend voor deze compromissen. Vanwege fractiediscipline is het programma van een Europese fractie veel belangrijker dan van nationale delegaties, maar het Europese programma staat niet centraal bij de verkiezingen.

Het blijft onduidelijk of en in hoeverre standpunten uit nationale programma’s in het dagelijks werk in Brussel en Straatsburg een rol spelen.

Twijfelachtig

Chris Aalberts: “De stelling dat burgers via het Europees Parlement invloed kunnen uitoefenen op de vele regels die uit Europa komen is erg theoretisch. Op papier hebben burgers invloed, maar in de praktijk hebben ze dat niet. Burgers kunnen met hun stem bij de Europese verkiezingen een globale voorkeur voor Europees beleid kenbaar maken, maar het is zeer twijfelachtig of dat effect heeft op de beslissingen die in het Europees Parlement worden genomen.”

Over de auteur:

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie. Eerder verschenen van zijn hand onder andere Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen en Veel gekwetter, weinig wol: de inzet van sociale media door burgers, politiek en overheid.

Kunnen burgers Europa van koers laten veranderen? kost € 10,- en is te koop via de boekhandel (ISBN 978-90-5972-829-5) of via www.eburon.nl.

eur1