Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Regeringspartijen scoren ieder weer zetel meer

23-02-2014 09:45

Al geruime tijd zitten we in een periode met heel weinig verschuivingen van week tot week. Ook nu is dat het geval, VVD en PvdA stijgen beide een zetel, PVV en SP verliezen er beide een.

peiling-23-feb

Vier jaar geleden verschoven er kort voor de gemeenteraadsverkiezingen veel zetels. Dat kwam omdat minder dan twee weken voor de verkiezingen de regering viel doordat de PvdA uit de regering stapte door Uruzgan. Binnen twee weken steeg de PvdA toen 9 zetels.   Hoewel niet in de toekomst gekeken kan worden is het nu niet waarschijnlijk dat zich in de laatste weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s. verschuivingen van die omvang zullen voordoen als vier jaar geleden.

Vergelijking met 2010

Vergelijken we in ons onderzoek van vandaag (pdf) de peilingen met die van 3 maart 2010, dan zien we het volgende:

  • PvdA scoort nu 11 minder dan toen en de SP 11 meer
  • Groen Links staat 7 lager dan toen en het CDA 5 zetels
  • 50PLUS staat nu op 4 en bestond vier jaar geleden nog niet

Dat hoeft niet automatisch het beeld te zijn wat we op de avond van de 19e maart zullen zien als we de uitslag van alle gemeenten bij elkaar van 2014 vergelijken met die van 2010. Er zijn namelijk drie belangrijke factoren die dit beeld sterk kunnen beïnvloeden:

  • De opkomst lijkt minder dan 50 procent te worden en het effect van de lagere opkomst zal niet voor iedere partij hetzelfde zijn. (Zo profiteert het CDA hiervan en heeft de SP er nadeel van).
  • De lokale partijen lijken verder te zullen stijgen. De impact op de verschillende landelijke partijen zal niet hetzelfde zijn.
  • Per gemeente doen er andere landelijke partijen mee. D66 doet op 19 maart in beduidend meer gemeenten mee dan vier jaar geleden. Dat leidt dus tot een hogere landelijke uitslag. De PvdA zal het slechter doen in gemeenten waar de SP wel meedoet dan waar de SP niet meedoet.

Bij de laatste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart zullen we hierop nog terug komen.