Politiek

De Randstad gaat plat tijdens de nucleaire top

21-02-2014 17:24

De nucleaire top (NSS) die op  24 en 25 maart gaat plaatsvinden zal niet onopgemerkt verlopen. Er komt een corridor tussen Den Haag en Schiphol waardoor de regeringsleiders ongestoord heen en terug kunnen reizen. Dat gaat leiden tot ‘ernstige verkeershinder’ in de Randstad. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer. Ook gaat de Polderbaan van Schiphol wekenlang dicht. De kosten voor de top bedragen 24 miljoen euro. Dat is exclusief de kosten van de beveiliging van de ruim 50 wereldleiders die Den Haag zullen aandoen.

Thuiswerken luidt het devies

Mensen die in Den Haag werken wordt geadviseerd thuis te gaan werken tijdens de top. De NS treft maatregelen door langere treinen in te zetten op het traject Amsterdam, Schiphol, Leiden en Den Haag. Door extra reparatiecapaciteit achter de hand te houden zal ProRail de gevolgen van eventuele incidenten en storingen bij het treinverkeer zo veel mogelijk beperken. ProRail en NS werken samen aan een zo vlot mogelijke treinenloop, volgens Timmermans.

Polderbaan dicht

De regeringstoestellen van de leiders die deelnemen aan de NSS worden geparkeerd op de Polderbaan van Schiphol. Die wordt een ‘beveiligd zelfstandig afhandelingsgebied’ en parkeerplaats voor de regeringstoestellen. Dit betekent dat
deze baan gedurende enkele weken niet kan worden gebruikt.

Veiligheidsmaatregelen

Tijdens de top worden 13.000 agenten ingezet en 8000 militairen. Als er aanleiding toe is zal de Koninklijke Marechaussee de grenzen met Duitsland en België bewaken om buitenlandse demonstranten tegen te houden. Het luchtruim in een straal van honderd kilometer rondom Den Haag gaat grotendeels dicht. Voor de beveiliging van de deelnemers aan de NSS wordt gewerkt met een zogenoemd ringenstelsel waarbij de veiligheidsmaatregelen strenger zijn naarmate de ring dichter bij het te beveiligen centrum ligt. Dit systeem is niet alleen van toepassing op het World Forum en de Internationale Zone maar ook op de hotels, Schiphol, paleis Huis ten Bosch en op de wegen die de deelnemers aan de NSS zullen gebruiken. In de eerste twee ringen zijn de beveiligingsmaatregelen het strengst en zal er sprake zijn van persoonscontrole met detectieapparatuur. In de derde ring, waarin zich woonhuizen bevinden, zullen geen voertuigen worden toegelaten.