Politiek

Omroepen moeten leden blijven tellen

17-02-2014 14:24

Media-staatssecretaris Sander Dekker (VVD) voelt voorlopig niets voor het plan van NPO-baas Henk Hagoort om te stoppen met het tellen van leden van publieke omroepen. Hagoort deed dat voorstel tijdens de NPO-nieuwjaarsreceptie vorige maand. Volgens Hagoort is meer samenwerking tussen omroepen alleen mogelijk als zij niet elke vijf jaar worden afgerekend op het aantal betalende leden. Hij stelde daarom voor om de ledentelling op 1 april aanstaande de laatste te laten zijn.

Dekker schrijft maandag aan de Tweede Kamer over de kwestie:

“De oproep van de heer Hagoort zie ik vooral als reactie op de actieve ledenwerving door omroepverenigingen op dit moment. Binnen de regels mag dat uiteraard, maar we moeten wel oog houden voor ons gezamenlijk doel. Uiteindelijk is namelijk niet de onderlinge strijd om de meeste leden van belang, maar het feit dat omroepen samen het totale publiek bedienen.”

Toch is de komende telling wel degelijk van belang volgens de bewindsman. Het ledental geldt namelijk als grondslag voor de erkenningsperiode 2016-2020. Een erkende omroep moet minimaal 150.000 leden hebben en een (verlengde) aspirant omroep minimaal 50.000 leden om toegelaten te worden tot het bestel.

De Raad voor Cultuur is bezig met een ‘toekomstverkenning‘ naar het publieke mediabestel. Dekker wil die afwachten en verwacht daar voor de zomer nog op terug te komen. Maar hij waarschuwt Hagoort en de zijnen alvast:

“Het is wel belangrijk om te realiseren dat het veranderen van de positie van leden een wetswijziging vergt. Dit betekent dat dit pas gevolgen zal kunnen hebben voor de concessieperiode die start in 2021.”

Lees ook

NPO wil af van ledentellingen