Politiek

EU geeft Zwitserland STRAF voor perfect werken Zwitserse democratie

17-02-2014 10:16

De Europese Unie heeft overleg met Zwitserland opgeschort over de Zwitserse deelname aan Erasmus Plus, het uitwisselingsprogramma van Europese studenten. Ook over de Zwitserse deelname aan het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 wil Brussel voorlopig niet meer met Bern praten. 

Dat heeft een woordvoerder van de Europese Comissie zondag gezegd.

Referendum

Brussel schort de gesprekken op naar aanleiding van de uitkomst van een volksraadpleging vorige week zondag in Zwitserland. Een krappe meerderheid van de Zwitserse bevolking stemde toen voor het aan banden leggen van migratie uit de Europese Unie. Deze volksraadpleging wordt ook wel ‘referendum’ genoemd en is een democratisch instrument bij uitstek. 

De vraag was of er maximale aantallen moeten worden vastgelegd. De uitkomst staat haaks op afspraken met de EU over vrij verkeer van personen. 

‘Dit hebben we niet met z’n allen afgesproken’

Dit was tegen het zere been van de EU: volgens de EU ‘hebben we dit niet met z’n allen afgesproken’ en is het niet de bedoeling dat burgers zélf, op eerlijke democratische wijze, gaan bepalen wat er in hun land gebeurt.

Het Zwitserse parlement wil nog dit jaar een voorstel op tafel hebben voor de invoering van een nieuwe wet die het aantal buitenlanders moet beperken.

Eerder al uitte de EU dreigementen naar Zwitserland en werden de Zwitsers diverse angstscenario’s voorgespiegeld als gevolg van hun democratische en eerlijke volksbesluit.

Vooral het Zwitserse bedrijfsleven en wetenschappelijke onderzoekers vrezen de toorn van de EU. Diverse commentatoren zien het weigeren van gesprekken over uitwisselingsstudenten en onderzoeksprogramma nog maar als het begin van een lange reeks maatregelen door de EU. 

Anp/Tpo