Politiek

Coolcatgate: Ploumen geeft de schuld aan het AD

11-02-2014 12:33

Met update – Volgens minister van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel Lilianne Ploumen (PvdA) is het allemaal de schuld van het Algemeen Dagblad. Ze heeft namelijk nooit gezegd dat Coolcat op een zwarte lijst zou komen (‘Er bestaat namelijk niet een zwarte lijst’), heeft ze het kledingbedrijf niet in verband gebracht met kinderarbeid en ook is het onzin dat Coolcat te lage lonen zou betalen. Het is , kortom, allemaal de schuld van dat dekselse AD.

Dat schrijft de sociaal-democrate aan de Tweede Kamer na vragen van D66. Ploumen gaf in november een interview aan het AD waarin ze zeer kritisch was op Coolcat. Volgens haar heeft de krant dat interview proberen op te kloppen. Ze schrijft: 

“Het artikel is in concept voorgelegd aan mijn woordvoerder. Op een aantal punten zijn correcties voorgesteld, deze zijn vervolgens niet integraal in het artikel verwerkt. Noch het eindresultaat (dat op essentiële onderdelen afwijkt van het concept), noch de nadien door het AD toegevoegde koppen zijn in definitieve vorm aan mij voorgelegd.”

SMS

Aha. Vandaar dan ook dat juichende sms’je van de minister aan de auteur van het artikel.

Update 17.50 – Het AD moet op zijn website een rectificatie plaatsen waarin uitspraken van Ploumen over kledingbedrijf Cool Cat worden rechtgezet. Ploumen stelde in november in de krant dat het Nederlandse merk het niet zo nauw neemt met de veiligheid en beloning van medewerkers in fabrieken van leveranciers in Bangladesh. Daarop sleepte Cool Cat de minister en het AD voor de rechter.

Omdat het ministerie daags voor de zitting op 28 januari een bericht op zijn website plaatste waarin de beweringen werden rechtgezet, trok ondernemer Roland Kahn de zaak tegen Ploumen in. De kortgedingrechter behandelde wel de klacht tegen het AD en oordeelde dinsdag dat de krant het bewuste artikel online moet rectificeren. Dat meldt het ANP.