Politiek

Sotsji: En alles was weer rozengeur en maneschijn

08-02-2014 17:01

De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Alles gaat gewoon door en de homo’s worden noch altijd gediscrimineerd in Rusland. Dat gebeurt allemaal net voorbij de gouden bergen rondom Sotsji. En dat zijn niet de enige zaken die nu onder een Olympische mantel der liefde bedekt worden. Na de heise over de LBGT rechten, hebben we het nu vooral over de gekke toiletten. Vinden we veel makkelijker.

De openingsceremonie deed een beetje denken aan die van Eurovision in 2009, waar het Russische legerkoor samen met T.A.T.U. het nummer Not Gonna Get Us ten gehore bracht, geflankeerd door een gevechtsvliegtuig en tank. Het was vooral veel Russisch machtsvertoon met natuurlijk de kleuren van een ander tijdperk. Astronauten die nogal op eeuwig icoon Yuri Gagarin lijken en vooral heel erg veel uniformen. 

Russische symboliek

Niet alleen dus de homo’s boos, maar ook in Oost-Europa zal men met een scheef oog kijken naar dergelijke symboliek. Iets wat daar ongetwijfeld zwaarder valt dan de homorechten, die worden er ook niet zo serieus genomen.  Litouwen is daarin een opvallende natie vol homoangst, met als kopstuk politicus Petras Grazulis. Letland staat al jaren bekend als het land van de ‘homo meppers’. Het zij zo. 

Gelukkig is onze roerganger Mark Rutte nog op de koffie geweest bij Poetin. Zoals we hem kennen, heeft hij ongetwijfeld de president van Rusland eens stevig de les gelezen. Principes, die hebben we namelijk wel  hier, Mark Rutte als geen ander. Nee, daar hoeft men dus ook niet zoveel van te verwachten. We bleken zelf ook al niet zo netjes te zijn als het om homogeweld gaat.

Heel veel meer dan hard roepen dat we toch mooi een lesbische schaatster hebben gestuurd en interpretaties van het nummer Not Gonna Get Us dat gedraaid werd  zal het niet komen met de protesten. Die toiletten zijn een prima bliksemafleider.

Meer dan sport alleen

Natuurlijk, het gaat om de spelen zelf, de sporters, de atleten en de prestaties. Uiteindelijk is het een mooi sportevenement dat los staat van politiek. Had Nederland moeten zeggen: we doen niet mee? Niet alleen vanwege de LBGT rechten, maar alle misstanden die in Rusland bekend zijn? Dat is een makkelijke vraag voor velen: natuurlijk niet.

Toch staan die spelen voor meer dan alleen maar het spelletje dat gespeeld wordt. De spelen staan symbool voor zoveel meer dan de sport alleen. Vermoedelijk is het laatste woord er nog niet over gezegd. Die stilte zal echter niet vanuit Nederland doorbroken worden.