Politiek

Roze protest tegen Sochi: nutteloos, ongeïnformeerd en inconsistent

07-02-2014 16:21

Vanavond protesteren homo’s en lesbo’s samen met minister Jet Bussemaker tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij het homomonument in Amsterdam. Waarschijnlijk zit u gewoon voor de televisie en gaat het protest aan u voorbij. Maar mocht u onverhoopt toch zin hebben om naar de demonstratie te gaan, hieronder vijf redenen om toch maar thuis te blijven. Want demonstreren is in dit geval behoorlijk dwaas. 

1. Nutteloos

Het gaat niet goed met de homo’s (en lesbo’s) in Rusland. Er is een wet aangenomen die ongeveer elke publieke uiting van homoseksualiteit verbiedt en daarmee een normaal leven voor homo’s onmogelijk maakt. Dat is heel erg, maar die wet komt niet uit de lucht vallen. De Russische samenleving is extreem conservatief en dus hebben Russische homo’s sowieso nog een hele lange weg te gaan naar maatschappelijke acceptatie. Het protest bij het homomonument draagt daar niets aan bij. Russische homo’s moeten dit karwei grotendeels toch zelf klaren.

2. Ongeïnformeerd

Protesten tegen Sochi suggereren dat het hoog nodig is dat Nederland zich ‘een keertje uitspreekt’ over hoe er met Russische homo’s wordt omgegaan. Dit is een totale ontkenning van de werkelijkheid. Wil Jet Bussemaker werkelijk beweren dat Nederland zich niet voldoende uitspreekt over de situatie van Russische homo’s? Er bestaan diplomatieke contacten tussen Nederland en Rusland en we hoeven niet te twijfelen dat het kabinet ervoor zorgt dat het Nederlandse standpunt wordt overgebracht. Lees het antwoord van minister Timmermans op Kamervragen over deze kwestie eens na.

3. Inconsistent

De kaarsjes op het Homomonument zijn ook inconsistent. Met veel prominente homo’s in Nederland is de situatie van de homo’s in Rusland een belangrijk thema, maar in Rusland worden de mensenrechten van wel meer mensen geschonden dan van alleen homo’s. Het is onduidelijk waarom we in Nederland wel zouden moeten protesteren omdat homo’s in Rusland slecht worden behandeld maar daarbij andere mensenrechtenschendingen onbenoemd zouden laten. Dat zijn er zo veel dat je ze niet over het hoofd kunt zien.  

4. Dubbel inconsistent

Maar de inconsistentie gaat verder. Het is ook uiterst modieus nu opeens voor de Russische homorechten te strijden. Waar waren alle roze demonstranten in 2002 toen de Olympische Winterspelen in de Amerikaanse staat Utah werden gehouden, waar ze ook abjecte anti-homowetgeving hebben? Om nog maar te zwijgen over al die landen waar homo’s het nog vele malen slechter hebben dan in Rusland en waar nooit tegen wordt gedemonstreerd. Homo’s die de doodstraf boven het hoofd hangt willen ook wel wat steun, zou je denken.

5. Dichtbij huis

Als de situatie van homo’s in Nederland perfect zou zijn, zou het niet erg zijn dat homo’s en ministers hun tijd verdoen met dit soort symboolpolitiek. Maar homo’s in Nederland hebben wel problemen. In Amsterdam – gay capital of Europe – worden homo’s weggetreiterd. Het is voor homo’s uit allochtone gemeenschappen vaak uiterst moeilijk om uit de kast te komen. Zelfmoordgedachten komen onder homo’s veel meer voor dan onder hetero’s en de eenzaamheid onder oudere homo’s is extreem.

Homo’s zouden elke dag tijd kunnen investeren om de situatie van andere homo’s in Nederland daadwerkelijk te verbeteren. Maar nee, zij prefereren symbolische bijeenkomsten waarvan Russische homo’s niet eens weten dat ze worden gehouden. Met zulke protesten komt niemand een stap verder.

Chris Aalberts verheugt zich op veel Sven Kramer op televisie.