Politiek

Interview: Statenlid Bahattin Erbas (PvdA)

29-01-2014 16:42

Bahattin Erbas (PvdA) werd in 2012 veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het versturen van valse rekeningen naar de gemeente Den Haag vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar. Vanmorgen werd hij beëdigd in de Provinciale Staten van Zuid-Holland namens de PvdA, terwijl zijn partij hem wil royeren.

Hoe dat precies zit leest u hier, ThePostOnline sprak met Erbas.

Meneer Erbas, de PvdA wil u er helemaal niet bij hebben, toch bent u vanmorgen beëdigd tot Statenlid en zit u voorlopig in de Provinciale Staten namens de sociaal-democraten. Hoe kijkt u tegen de situatie aan?
“Ik betreur het dat de partij mij wil royeren, maar ik snap ook het belang van de partij. Voor mij staat het verleden bij de gemeente Den Haag los van mijn werk voor de provincie Zuid-Holland nu. Ik heb spijt van wat er is gebeurd, maar wil nu vooral vooruitkijken en mij inzetten voor de provincie. Of ik nou bij de PvdA blijf of een eenmansfractie moet gaan vormen: ik blijf onder alle omstandigheden Statenlid.”

Hoe is het contact nu met uw fractiegenoten?
“We hebben vanmorgen met elkaar gesproken, maar na de vergadering had iedereen andere afspraken. We hebben elkaar te kort gezien om daar iets over te kunnen zeggen, het zal de komende dagen moeten blijken. Maar het statement wat de PvdA naar buiten heeft gebracht spreekt natuurlijk voor zich.”

De verkiezingen in 2011 waren voordat bekend werd dat u fraudeerde. Heeft u nog wel het vertrouwen van uw voornamelijk Turkse achterban?
“Bij die verkiezingen heb ik 13.152 stemmen gekregen en daarmee twee zetels voor de partij opgehaald. Het zal in de komende periode moeten blijken of ik hun vertrouwen kan behouden. Natuurlijk vinden veel mensen het niet leuk wat er is gebeurd en ben ik ook bekritiseerd door mensen om mij heen. Ik wil benadrukken dat ik voor iedereen in Zuid-Holland Statenlid ben. Uiteindelijk gaan we zien bij de verkiezingen in 2015 hoeveel vertrouwen men in mij heeft.”

U bent niet het eerste PvdA-lid dat voor opschudding zorgt middels geldzaken. Wat betekent dat met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen voor de partij, denkt u?
“Ik denk niet dat dat negatieve invloed zal hebben op de verkiezingsuitslag, al is het natuurlijk ook geen reclame voor de partij. Ik hoop op een mooie uitslag en heb alle vertrouwen in een goede afloop. We gaan het zien de komende weken.”

Stel, u wordt uit de partij geknikkerd en gaat alleen verder. Wat worden dan uw speerpunten?
“Ik zal dan gaan voor goede wegen voor zoals persoonlijk als vrachtverkeer, goede aansluitingen in het openbaar vervoer en ik vind de natuur belangrijk. Daarnaast is het zo dat de zaken van Jeugdzorg worden overgedragen aan de gemeentes en ik vind het erg belangrijk dat die overdracht goed verloopt.”

Update 17.20 PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft tegen het ANP gezegd dat wanneer Erbas zijn zetel niet opgeeft, hij geroyeerd zal worden als PvdA-lid. Spekman vindt dat Erbas door zijn veroordeling geen volksvertegenwoordiger meer kan zijn.