Politiek

Opstelten: Demmink moet advocatenkosten nu zelf betalen

22-01-2014 16:29

Het ministerie van Justitie gaat niet meer de advocatenkosten van Joris Demmink betalen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan Demmink laten weten. Aanleiding is het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie tegen de oud- secretaris-generaal is gestart.

Terugvordering

Aan de Tweede Kamer schrijft Opstelten dat hij voornemens is de reeds betaalde advocaatkosten terug te vorderen wanneer Demmink eventueel veroordeeld wordt. Opstelten:

“Aan de andere kant dient uiteraard ook rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat de uitkomst van de strafrechtelijke procedure aanleiding geeft tot het alsnog vergoeden van gemaakte kosten.”

Het ministerie betaalde tot nu toe de juridische procedure die Demmink sinds februari 2013 voert tegen het Algemeen Dagblad. Demmink nam op 1 november 2012 afscheid als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Via een WOB-procedure ontving stichting De Roestige Spijker een afschrift van diverse facturen van de advocaat van Demmink die door het ministerie worden voldaan. Opstelten zei destijds dat de Staat de smaadprocedure van Demmink vergoedt omdat de publicaties verband houden met zijn (voormalige) functie als secretaris-generaal.

Lees ook

Joris Demmink tóch voor de rechter

Justitie betaalt advocaten-kosten Demmink