Politiek

Daklozenkrant doet aangifte tegen stelende PvdA’er

14-01-2014 09:43

Het bestuur van daklozenkrant Straatnieuws uit Utrecht doet dinsdag toch aangifte tegen PvdA’er Bert van der Roest. Dit oud-raadslid was penningmeester van het bestuur en heeft volgens voorzitter Broos Schnetz bijna 39.000 euro uit de kas van de daklozenkrant gestolen. Oorspronkelijk was een terugbetalingsregeling met Van der Roest getroffen, maar daar wil hij zich niet aan houden, zei Schnetz dinsdag.

Accountantsonderzoek pleit tegen Van der Roest

Van der Roest zegt dat hij veel minder geld uit de kas heeft geroofd. Hij heeft 15.000 euro terugbetaald en wil desnoods nog eens 12.000 euro terugstorten. De rest van het ontbrekende bedrag heeft hij niet gestolen, stelt zijn woordvoerder. Maar een accountantsonderzoek wijst daar wel op.

Tweede aangifte

“De vermiste bedragen zijn bijna allemaal op zijn bankrekening terug te vinden. Van der Roest claimt echter dat een aantal bijschrijvingen uit andere bronnen komen, maar hij heeft daar tot vandaag geen bewijzen voor op tafel gelegd. Hoewel wij hem oorspronkelijk een rechtsgang wilden besparen, blijft ons nu geen andere keus dan aangifte te doen'” aldus Schnetz.

In oktober vorig jaar deden de jongerenafdelingen van PvdA en VVD in Utrecht al aangifte tegen het oud-raadslid. Justitie wilde echter eerst het resultaat van het accountantsonderzoek afwachten alvorens een beslissing te nemen over eventuele vervolging van Van der Roest.

Wachtgeld

Toen de diefstal aan het licht kwam, stapte de PvdA’er uit de raad. De acteur raakte ook zijn werk in reclamespots kwijt. In december heeft hij de gemeente Utrecht om wachtgeld gevraagd, tegen het uitdrukkelijke advies van partijvoorzitter Hans Spekman in.

Lees ook

JOVD en JS doen aangifte tegen Utrechtse daklozenberover (PvdA)

Video: Tom Staal vs. berover van daklozen (PvdA) ‘Ha klaploper!’