Politiek

CDA wil opheldering over Sotsji-Greenpeace-deal

13-01-2014 15:26

Het CDA wil opheldering van premier Mark Rutte over berichtgeving in NRC Handelsblad dat de detentie van Greenpeace-activisten in Rusland voor het kabinet een rol heeft gespeeld bij de keuze wie er naar de Olympische Winterspelen gaat. Het kabinet ontkent dat de zaak een rol heeft gespeeld.

CDA: Is er meer toegezegd?

“Het CDA is zeer verbaasd over dit bericht. We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal, en of er in internationaal verband nog meer toegezegd is”, aldus Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot. Rutte ontkende gisteren in Buitenhof dat er een afspraak was met Rusland over de Spelen-delegatie en de vrijlating van de Greenpeace-activisten. ‘Dat zou heel kwetsbaar zijn’, zei de premier.

Rutte sprak Poetin in oktober

Volgens NRC Handelsblad van maandag heeft Rutte al in oktober aan president Vladimir Poetin toegezegd een hoge delegatie naar Sotsji te sturen. Hij wilde daarmee volgens de krant doelbewust een beter klimaat bij de Russen scheppen om ze tot soepelheid te bewegen in de zaak van de gevangen milieuactivisten.

Lees ook

NRC – Detentie Greenpeace-activisten speelde rol in afvaardiging Sotsji

Rutte: Nederland is verdeeld over Sotsji

TPO/ANP