Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Is links schuldig aan bedreigingen van Wilders?

10-01-2014 13:20

Beste Chris,

Vorige week schreef je over de anti-islamsticker van Geert Wilders. In een van de gelinkte artikelen staat een doodsbedreiging. Daar hoor ik je niet over terwijl Wilders’ beveiliging dit jaar toch alweer zijn tiende jaar ingaat. Wie zijn die mensen en waarom ligt de demonisering van politici als Wilders nog steeds op ramkoers, ondanks de doodsbedreigingen aan zijn adres en dat van Hirsi Ali, de moord op Fortuyn en de aanslag op Janmaat waarbij zijn vrouw een been verloor? In hoeverre is ‘links’ aan dit alles medeplichtig?

Bedreigingen

Beste bedreigingen,

Hans Janmaat was zijn tijd ver vooruit met zijn kritiek op de multiculturele samenleving. Hij is veroordeeld voor uitspraken die door velen inmiddels worden onderschreven. Het is niet voor te stellen dat hij vandaag weer veroordeeld zou worden voor zijn uitspraak dat Nederland vol is. Over de aanslag waarbij zijn vrouw een been verloor werd destijds gezwegen. Dat blijft een schande, want de Centrum Democraten hadden ook toen het volste recht hun mening te uiten.

Het debat over de multiculturele samenleving is sindsdien erg veranderd. De zaken waar Fortuyn destijds door de PvdA om werd bekritiseerd, zijn tegenwoordig ook onder veel PvdA-ers niet meer controversieel. Hoewel we het niet eens hoeven te zijn met alle punten van Fortuyn, Hirsi Ali en Wilders over de islam, zien veel gematigde burgers wel dat elke religie zwarte kanten heeft en dus de islam ook. Dat deze gematigde kritiek volgens PVV-ers te soft is, staat buiten kijf. Maar er is meer kritiek op de islam en het multiculturalisme dan ooit tevoren.

Afstand nemen

Meningen van politici en burgers veranderen wel vaker. Het voorbeeld van de aanslag op Janmaat laat zien dat men hier vroeger zijn schouders over ophaalde. U kunt PVV-critici veel verwijten maken, maar verreweg de meesten van hen vinden dat Wilders mag zeggen wat hij vindt. Zij vonden bijvoorbeeld dat hij Fitna moest kunnen vertonen, ongeacht de kosten. Zij zijn er ook niet voor dat Wilders wordt bedreigd, aangevallen, vermoord of iets dergelijks. Femke Halsema sprak zich er naar eigen zeggen diverse keren over uit en velen kunnen zich dat nog herinneren. Niemand kan zich herinneren dat linkse politici er systematisch lacherig over deden. Dat waren echt uitzonderingen.

Natuurlijk distantiëren partijen zich inhoudelijk wel van Wilders. U moet dat niet verwarren met het impliciet steunen van bedreigingen. Links wil niet dat Wilders wordt bedreigd maar wil wel het debat met hem aangaan. Dat is hun werk. Zij kunnen niet stoppen PVV-voorstellen te bekritiseren omdat anonieme gekken Wilders bedreigen. Inhoudelijke kritiek op Wilders is niet hetzelfde als burgers een vrijbrief geven om Wilders te bedreigen. Dat ziet Wilders zelf ongetwijfeld niet anders.

De vraag is ook: zouden fundamentalistische moslims stoppen met het bedreigen van Wilders als links Nederland zijn islam-kritiek omarmt? U weet het antwoord ook: in dat geval zouden alleen maar meer politici beveiliging moeten krijgen.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: Alberto Barbati.