Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Is de stickeractie van Wilders een succes?

03-01-2014 09:15

Beste Chris,

Ruim negen jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord en sindsdien wordt Geert Wilders beveiligd. Geert heeft ter gelegenheid hiervan een sticker uitgebracht waarop lelijke dingen over de islam staan. Hij roept burgers op deze sticker te bestellen en te verspreiden. Hij heeft zelf de sticker op de deur van zijn werkkamer geplakt. Wat moet ik hiervan denken? Is deze actie een succes? Ik zie die stickers nergens hangen maar Geert roept dat hij bij moet drukken.

Stickers

Beste Stickers,

Wilders heeft een sticker uitgebracht waarop staat: ‘de islam is een leugen, Mohammed is een boef, de koran is gif.’ Wanneer is zo’n actie een succes? Ik denk dat Wilders het wel een succes vindt dat oud-GroenLinks-leider Mohammed Rabbae zich druk maakt over deze sticker. Rabbae is immers een van de belangrijkste criticasters van Wilders en een voorvechter van ideeën over de multiculturele samenleving die bij velen zoveel weerzin oproepen dat de PVV-aanhang er spontaan van groeit. De sticker-actie zou zeker mislukt zijn als Rabbae er zijn schouders over had opgehaald.

De actie is ook een succes omdat Google het aanvankelijke emailadres heeft geblokkeerd. Dat leverde extra publiciteit op en gaf Wilders de mogelijkheid de sticker nog eens extra onder de aandacht te brengen. Perfect mediamanagement heet dat. Dit alles met dank aan Mohammed Rabbae, die nooit te beroerd is extra reclame te maken voor de ideeën van Wilders.

Succesvol?

Hoe zeker kunnen we zijn dat deze stickers daadwerkelijk worden besteld? Ik woon niet in een buurt waar veel PVV-ers wonen en dus is het niet gek dat ik deze sticker nergens tegenkom. We zullen nooit inzage krijgen in het aantal bestellingen, maar we kunnen wel een indicatie krijgen door op onderzoek uit te gaan in delen van het land waar de PVV-aanhang groot is: Brabant en Limburg en perifere steden als Delfzijl, Helmond, Almelo, Roosendaal en Den Helder.

Toch is de kans dat we die sticker daar aantreffen eveneens klein. De reden ligt voor de hand. Ik weet niet hoe het met uw Arabisch gesteld is, maar ik begrijp er niets van. Ik heb geen idee wat er daadwerkelijk op die sticker staat en weet ook niet zeker of Wilders dat zelf weet. Er kunnen onaangename zaken over de islam op die sticker staan, maar even goed zou de boodschap kunnen zijn dat Geert Wilders een lul is of Mohammed Rabbae een held. Velen kunnen de tekst niet controleren en voelen er niets bij. Je moet wel erg in Wilders geloven om deze sticker op je voordeur te plakken.

Toch wordt die sticker waarschijnlijk veel besteld. Daarvoor bestaan twee redenen. Ten eerste is de sticker gratis: een stukje vaderlandse politieke geschiedenis voor nop. Veel politiek geïnteresseerde burgers zullen dit collectors item graag willen bewaren voor het nageslacht. Ten tweede zijn deze bestellingen een manier om de PVV op kosten te jagen, dus ook PVV-haters zullen de stickers graag bestellen om ze vervolgens ritueel te kunnen verbranden.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: onbekend, maar vermoedelijk van Geert Wilders zelf.