Politiek

Op de valreep: extra belastingverhoging voor huiseigenaren

31-12-2013 14:04

Laatste dag van het jaar, mail van CDA-Kamerlid Pieter ‘ik doe niet aan reces’ Omtzigt. Of we maandag de Staatscourant hadden gelezen. Nee dus. Wat blijkt: gisteren publiceerde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) een aantal wijzigingen in de belastingen voor 2014. De meeste in het oog springende belasting is een verhoging van het eigen woningforfait van 0,6 procent naar 0,7 procent in 2014 (voor 95 procent van alle huizen).  “Dat lijkt weinig, maar is een forse verhoging,” aldus Omtzigt.

Een voorbeeld

De christen-democraat rekent voor:

“Als je huis 250.000 euro waard is, dan moet je in 2014 dus 1750 euro bij je inkomen optellen. In 2013 moest je bij hetzelfde inkomen dus 1500 euro optellen bij je eigen inkomen. Over dat inkomen moet je dan belasting betalen. Als je in de 42 procent schijf valt, dan bedraagt de extra belasting 105 euro in het jaar 2014. Als je de hypotheek (bijna) helemaal hebt afgelost, hoef je deze belasting niet te betalen als gevolg van de wet Hillen.”

Blok zei dat er niets zou veranderen

Volgens een eerdere berekening van het ministerie levert deze verhoging 338 miljoen euro op. Daarmee is de impact van deze verhoging volgend jaar veel groter dan de veel bediscussieerde inperking van de hypotheekrenteaftrek.  Wat het extra vreemd maakt is dat minister van Wonen Stef Blok (VVD) nog op 13 december aan de Eerste Kamer schreef dat hij er vanuit ging in zijn berekeningen dat het eigen woning forfait gelijk zou blijven op 0,6 procent en dat hij daarop zijn berekeningen baseerde.

Herstel van vertrouwen?

Omtzigt: “Toch had hij toen toch kunnen en moeten weten dat op basis van zeer ingewikkelde formules deze verhoging zou plaatsvinden.  Ik zal hierover staatssecretaris Weekers en minister Blok bevragen, want dit soort belastingverhogingen – waar is het persbericht van de regering eigenlijk? Normaal krijg je die bij bakken over je heen. Niet eens een Kamerbrief – herstelt het vertrouwen in Nederland nou niet.”