Politiek

Maastricht zwijgt in aanloop naar Hoes-debat

18-12-2013 15:10

Vanavond om 21.00 uur mag burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) aan de fractievoorzitters uitleggen hoe het kan dat er, ondanks een belofte dat er na het zoenincident geen lijken meer uit de kasten zouden komen, deze zich toch hebben aangediend de afgelopen dagen. Aan de vooravond van het gesprek zocht ThePostOnline contact met de elf fractievoorzitters van Maastricht, om hen de kans te bieden hun licht op de zaak te laten schijnen.

‘Hij zal met een goed verhaal moeten komen’

Kitty Nuyts (Liberale Partij Maastricht): “Ik heb het er bijzonder moeilijk mee, het ligt mij zwaar op de maag. Wij zullen Hoes vanavond vragen hoe hij denkt weer gezag te kunnen uitstralen, hoe hij de rust kan laten terugkeren en weer een stabiel bestaan en bestuur kan opbouwen. Mensen moeten ontzag hebben voor de burgemeester en dat is aangetast. Momenteel overheerst zijn privéleven zijn functie en dat kan niet de bedoeling zijn. We verwijten hem dat hij zijn bestuurlijke functie zo heeft ingekleed en vragen ons af waar dit ophoudt. Het kan maar zo zijn dat er nogmaals nieuwe informatie naar buiten komt. Is hij bij machte om de chaos te verhelpen? En om zijn gezag niet verder te laten aantasten? Ik vermoed dat het merendeel van de coalitie het als een privéaangelegenheid blijft beschouwen. Hoes zal met een heel goed verhaal moeten komen, daarvoor krijgt hij vanavond de kans.”

Leny Eijssen (SP): “Hoes heeft iets te vertellen en daar zullen wij naar luisteren. Afhankelijk van het verhaal waar hij mee komt zullen we hem bevragen. We gaan het gesprek in met positieve gedachten en willen verder niet op de zaak vooruitlopen.”

‘Hij heeft ons verzekerd dat hij niet chantabel is’

Jan Hoen (MV): “Hoes heeft een verklaring ondertekend waarin hij stelde dat ‘het zoenincident’ eenmalig was en hij heeft ons verzekerd dat hij niet chantabel is. MV heeft veel vragen, maar die zullen wij niet van te voren naar buiten brengen.”

Ed Sabel (Senioren Partij Maastricht): “Ik heb in mijn politieke loopbaan nog nooit zoveel media-aandacht gehad als de afgelopen dagen. Wij zijn terughoudend in onze antwoorden en dat zullen we tot vanavond blijven. We hebben allemaal geleerd van de affaire in Meersen (wethouder Jo Dejong pleegde zelfmoord na een tongzoenrel, JB.) en huiveren daar nog steeds van. SPM heeft zijn standpunt klaar voor vanavond, maar we houden deze nog even voor ons. Laat ik het vergelijken met een voetbaltrainer: de opstelling is bekend, de tactiek nog niet.”

‘Geen commentaar’

Roos-Marie Bal (GroenLinks): “Of Onno Hoes na vanavond nog burgemeester van Maastricht is? Geen commentaar.”

De overige partijen gaven aan met hun commentaar te willen wachten tot na het gesprek van vanavond of waren niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over de Limburgse politiek

Jos van Rey in opspraak in Roermond
Wethouder Jo Dejong pleegt zelfmoord na tongzoenrel