Politiek

Prins Bernhard opdrachtgever onderzoek De Roy van Zuydewijn

03-12-2013 19:34

Edwin de Roy van Zuydewijn. ANP BART MAAT

Met updates – Het was prins Bernhard die in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) verzocht een onderzoek te houden naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Uit het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico’s waren. Uit de brief van Rutte blijkt verder dat Bernhard mondeling is geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

‘Beatrix moet dit geweten hebben’

Als prins Bernhard opdracht heeft gegeven om onderzoek te laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, moet de toenmalige koningin Beatrix daar van hebben geweten. Dat zegt de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers, in een eerste reactie tegen het ANP. “Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn”, aldus Meijers.

Ronald van Raak (SP): ‘De premier heeft nu wel wat uit te leggen’

Update 20.10 uur – SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dinsdagavond tegen ThePostOnline: “Het is nu duidelijk dat de onderzoeken op initiatief van prins Bernhard waren. Ook is duidelijk dat de geheime diensten hierbij betrokken waren. En dat de minister van Justitie niet op de hoogte was. Kon prins Bernhard dit zomaar doen zonder dat de regering op de hoogte was?” Voor consequenties vindt Van raak het nu nog te vroeg.” Het debat moet nog beginnen maar de premier heeft wel wat uit te leggen.”

Update 20.23 – The smoking gun. “Tijdens één van de gesprekken met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard sr., heb ik het verzoek gekregen om een veiligheidsonderzoek te verrichten naar de aanstaande verloofde (-). ”

 

smoking gun

Update 20.49 – Een woordvoerder van D66 laat aan ThePostOnline weten de antwoorden van premier Rutte ‘opmerkelijk’ te vinden. “Deze roepen ook nieuwe vragen op, zoals de vraag of iedereen die beveiligd wordt door de DKDB de veiligheidsdiensten om informatie kan vragen.”Morgen in het debat moet er meer helderheid komen.”

Update 22.37 – GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik vindt het goed ‘dat we eindelijk weten dat het prins Bernhard was die verzocht om een onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Die heeft er recht op om te weten hoe het zit’. Volgens Van Ojik heeft prins Bernhard misbruik gemaakt van zijn positie om de toenmalige partner van zijn kleindochter te laten onderzoeken. “In 2003 heeft premier Jan Peter Balkenende de Kamer verzekerd dat het Kabinet van de Koningin zonder toestemming van het ministerie van Algemene Zaken geen onderzoek meer kan laten doen door de AIVD. Ik wil van de huidige premier de verzekering dat hiermee alles is afgedekt”, zegt hij tegen het ANP.

VIDEO – Van Raak (SP) en Pechtold (D66)

ThePostOnline-verslaggever Onno den Hollander sprak eerder dinsdag Ronald van Raak (SP) en Alexander Pechtold (D66) over de kwestie.

Lees ook

De Roy van Zuydewijn voor dummies

Prins Bernhard wilde De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk maken’