Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: mogelijkheden voor PiratenPartij

24-11-2013 12:39

We zitten nu blijkbaar in een lange periode met amper verschuivingen in politieke voorkeur. De peiling van vandaag (pdf) laat alleen zien dat de VVD één zetel daalt. Die zetel komt terecht bij de categorie “overige partijen” waar we zien dat met name de PiratenPartij nu iets boven de kiesdeler scoort. (Wellicht onder invloed van de grote groep kiezers die aangeeft niet te weten welke partij te stemmen en de discussie rondom het massaal afluisteren door de VS).

Omdat we met regelmaat vragen stellen over het consumentenvertrouwen zoomen we vandaag in op de grote stijging van dat vertrouwen de laatste paar maanden en de relatie met de politieke voorkeur.

Dan zien we enerzijds dat die stijging van dat vertrouwen met name komt door de positievere verwachting rondom de economische situatie in Nederland in de komende twaalf maanden, maar anderzijds niet door de stijging van de eigen koopbereidheid.

Kiezers van PVV en SP laten daarbij een veel lager consumentenvertrouwen zien dan kiezers van D66 , VVD en CDA. Die van de PvdA liggen er ongeveer tussen.

lage inkomens

De grote vraag ten aanzien van de mogelijke impact van een verbeterende economie op het electorale landschap in de toekomst is in welke mate die verbeterende economie ook effect heeft op kiezers met een laag inkomen. Het is immers vooral die groep die zich in grote mate heeft afgewend van VVD, PvdA en CDA.

Zowel voor het effect van het stijgend consumentenvertrouwen op de economie zelf als op de electorale verhoudingen gaat het er nu vooral om in welke mate de burgers positiever worden ten aanzien van de verwachtingen over hun eigen financiële toekomst, en dan vooral bij de kiezers met midden- en lagere inkomens.

Peil.nl