Politiek

PVV stemt vóór behoud Straatsburg als tweede EU-vergaderlocatie

20-11-2013 18:59

Een meerderheid binnen het Europees Parlement wil af van Straatsburg als vergaderlocatie en ziet het liefst dat het parlement alleen nog maar vergadert in Brussel. Daarmee komt een einde aan een lange discussie over het maandelijks ‘verhuiscircus’. Opvallend genoeg stemden de Europese PVV’ers tégen het idee. De overige Nederlanders in het Europees Parlement stemden woensdag voor. De PVV vindt dat de keuze voor de vergaderlocatie niet aan het Europees Parlement is maar aan de lidstaten zelf.

Marine Le Pen – de nieuwe Europese bondgenoot van de PVV –  stemde ook tegen het voorstel. Dat is niet opmerkelijk: de Fransen zijn erg voor het behoud van Straatsburg.

De uitslag van de stemming vindt u hier, tekst van het voorstel hier.

De ‘invloedrijkste twitteraar op het Binnenhof’ schrijft:

Volgens de PVV is het stemgedrag wél uit te leggen. De partij vindt dat de keuze voor de vergaderlocatie niet aan het Europees Parlement is maar aan de lidstaten zelf:

De PVV vindt dat niet het Europees Parlement moet beslissen wat de vergaderplaats moet zijn maar dat die bevoegdheid bij de Raad moet blijven. De lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan deze verspilling van belastingen.

Update 20.32 uur – The plot thickens. Het Europees Parlement heeft woensdag niet tegen Straatsburg als zetel voor het parlement gestemd. De passage waarin Brussel als enige zetel stond aangemerkt, is door 494 Europarlementariërs uit de tekst gestemd. Dat zegt PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra tegen Elsevier.  De beschuldiging dat de PVV vóór het in stand houden van Straatsburg als vergaderlocatie van het Europees Parlement zou hebben gestemd, noemt Zijlsta ‘heel erg incorrect‘.